Homoseksualiteit

A houseofrespect homo logo 2

U vindt hier veel nuttige info over homoseksualiteit 

wees niet bang en volg uw hart

kom uit de kast!

 

Homo gelegenheden in Den Haag 

De jaren zestig en zeventig en ook nog wel de tachtiger jaren waren echt de mooiste tijden van weleer wat betreft het uitgaansleven in de homowereld. Het waren niet alleen homo’s die in deze specifieke tenten kwamen, als mijn broer en mijn schoonzuster in Den Haag waren, gingen ze maar wat graag met me mee als ik ging stappen.

Het was er altijd, maar dan ook altijd gezellig, nooit ruzie en bij elke bar stond in die tijd een portier. Dat gaf je als bezoeker van zo’n gelegenheid een veilig gevoel en er werden ook zonder begeleiding nooit vreemden toegelaten.

 

De Landman

Op de Denneweg dat was nooit een echte homobar er kwamen er wel veel, maar het was een heel gemengd publiek, wat ik zelf altijd wel als heel plezierig heb ervaren. Een regelmatige bezoeker in die tijd was bijvoorbeeld Johnny Lion, die tenslotte zijn Sophietje had. In die tijd stond Sjaan achter de tap en dat was werkelijk een feest, altijd pret, altijd gezellig. In die tijd ging je ook niet naar de Landman, je ging naar Sjaan. Later heeft haar dochter Nettie nog een poos achter de bar gestaan, maar in die tijd ging ik al niet veel meer uit.

 

  houseofrespect landman b

    

De Marsbar

Om de hoek in de Kazernestraat was de Marsbar met Vreek aan de deur en achter de bar tante Hilde, een Duitse van afkomst. Tante Hilde was behoorlijk slechthorend en dat zorgde bij een bestelling weleens voor grote hilariteit. De Marsbar was een van de oudste homobars van Den Haag, misschien wel de oudste, maar daarvan ben ik niet helemaal zeker.

Later werd de bar gerund door Kikker en Babs, twee lesbo’s, en nog later door Guus en Gerard die daarna om de hoek in de Nieuwe Schoolstraat hun eigen bar zijn gestart: De Boko Bar. Ook daar was het net als in de Landman en de Marsbar altijd bomvol en vooral gezellig.

Nu herinner ik me ineens dat er in de Marsbar een periode bijna niets te doen was aangezien de muziekvergunning was ingetrokken, nadat er minderjarigen waren gesignaleerd en een bar zonder muziek, daar wil je niet zijn.

 

De Venice

Verderop in de Nieuwe Schoolstraat was de Venice van Fred. In de Venice kwam altijd een beetje wat nettter publiek, hetgeen je bij binnenkomst meteen merkte, een beetje beschaafder, zou ik bijna zeggen. De barman John, is later met succes zijn eigen bar een paar huizen verderop begonnen: De Stairs en ik meen te weten dat deze laatste nog steeds bestaat.

 

De Adonis

In weer een straat verder, in de Willemstraat, was de Adonis. De Adonis was gevestigd in een pand waar vroeger de toonzaal was van het Gemeentelijk Gasbedrijf dat op de hoek van de Willemstraat en de Kazernestraat was gevestigd en inmiddels is verbouwd tot wooneenheden. De Adonis was de opvolger van het Raadhuis, dat was gevestigd tegenover het oude stadhuis naast de voormalige visbanken op de hoek van de Schoolstraat en in vlammen was opgegaan.

Bij binnenkomst had je links een kleine bar en rechts een grotere. Aan de kleine bar zaten meestal de dames en deze bar werd dan ook steevast het ‘pottentrek’ genoemd. Achter de tap van de grote bar stond Ton Vos, die ook in het Raadhuis achter de bar had gestaan. Dat was overigens niet zijn echte naam, hij heette Ton Thijsen, maar omdat hij vroeger als etaleur bij ‘Het Vosje’ werkte, werd hij Ton Vos genoemd.

Het Vosje was een gerenommeerde damesmodezaak naast Maison de Bonnetterie. In latere tijden is Ton Vos in het uitgangsleven om het leven gebracht.

 

Dansvergunning

Tussen de twee bars in de Adonis was een zitje dat in het weekend werd omgetoverd tot kleine dansvloer. In die tijd bestond er in Den Haag geen bar met een dansvergunning. Als je wilde dansen was je aangewezen op gelegenheden in Amsterdam en Rotterdam. In het DOK in Amsterdam trof je in de weekends veel Hagenaars aan en ook in het COC aldaar en in Rotterdam.

 

De Triomfbar

In de binnenstad in de Kettingstraat was de Triomfbar, door iedereen de Triumph genoemd, die er trouwens nog steeds is, één van de weinig overgebleven homobars in Den Haag. Met name op de zondagmiddagen was het in de Triomfbar uitermate vol en gezellig, op die momenten moest je je er naar binnen wringen. In een tijd dat er nog gerookt werd en het blauw stond van de rook, dat kun je je nu niet meer voorstellen. Van de toenmalige barkeeper werd weleens gezegd dat hij met een vork schreef, zo hoog was het bedrag soms dat je moest afrekenen.

 

houseofrespect triumph

 

De Vink

Even verderop in de Schoolstraat is nog steeds de Vink, zoals Rob in zijn artikel zegt een Geer en Goor-bar. Maar toch eens in de zoveel tijd wel gezellig om eens een bezoekje te brengen, al weet ik niets over de huidige situatie.

 

Kleine Bodega

In de Prinsenstraat had je de Kleine Bodega, een lange smalle bar, ook heel geliefd, maar hij lag een beetje uit de loop. Weer nog wat verder had je in de Anna Paulownastraat La Ronde. Daar ben ik maar zelden geweest, daar kwam overwegend wat ouder publiek. Soms, bij een bepaalde gelegenheid gaf de gemeente aan een bar een nachtvergunning en dan was het in La Ronde, waar het overwegend vrij rustig was, heel erg druk, aangezien er toen nog geen gelegenheden waren waar je in de nacht terecht kon.

Ook op Koninginnedag en nieuwjaarsdag werden de kroegen druk bezocht. Het is op de Denneweg rond de Landman tijdens Koningsdag nog steeds een drukte van belang. Er waren in die tijd nog twee wat minder bekende homobars, te weten De Loopschans in de Nobelstraat en de Buko Bar op de Herengracht, waar ik niet veel over vermelden kan, aangezien ik beide bars niet vaak heb bezocht.

 

Malle Meid

Voor de lesbo’s was de spoeling aanzienlijk dunner, er was aan het Zieken de New Bridge Bar en later opende Inghe Tielman en Maria van Loon in de Malle Molen de Malle Meid, maar daarmee was het voor Den Haag dan ook gedaan.

 

houseofrespect malle meid b

 

Joop Zee

Om nog even terug te komen op de Landman, daar stond in die tijd als portier aan de deur Joop Zee. Dat was niet zijn echte naam, hij had kennelijk ooit op de vaart gezeten. Op enig moment kreeg hij tegen sluitingstijd problemen met een aantal lieden die nog naar binnen wilden, maar gezien het late tijdstip niet meer werden toegelaten. Toen Joop tenslotte in de nacht huiswaarts keerde, naar de Willemstraat, waar hij een kamer huurde, hebben deze lieden hem achtervolgd en het betreffende pand in brand gestoken. Het was aanvankelijk een statig pand en eigendom van Kikker en Babs uit de Marsbar die er een kamerverhuurbedrijf van hadden gemaakt. Alle daar woonachtigen zijn naakt, dan wel halfnaakt, via het balkon op de eerste etage aan de achterzijde van het pand aan de vlammenzee ontkomen. Het pand is later afgebroken en er is inmiddels ‘lelijke’ nieuwbouw voor in de plaats gekomen.

 

Knaken Annie

Ton Vos en Joop Zee waren niet de enigen met een bijnaam, zo had je Knaken Annie, die nooit meer dan tweeguldenvijftig bij zich had en zich voor de rest van de avond door een ander liet fêteren. Blonde Peter, John Patat, de gravin, Nico Plakhaar en heel bijzonder: de Russische gravin. Geen idee waarom deze zo genoemd werd, ik zou zijn echte naam niet weten, alleen dat hij een bril had met van die jampottenbodems. Omdat hij zo slecht zag, is hij nog eens naar beneden gevallen in de Triomf Bar toen er een nieuw vat bier werd aangeslagen, tot grote hilariteit van de aanwezigen natuurlijk en zonder ernstige gevolgen.

 

De Romantica

Omdat er in die tijd geen specifieke nachtgelegenheden voor homo’s waren, werd de Romantica in de Lange Houstraat na sluitingstijd van de bars nogal eens aangedaan. Dit kwam mede doordat Jos Brink daar in die tijd diskjockey was.

Als Charles Aznavour ‘Que c’est triste Venise’ zong, werd er steevast door de aanwezige homo’s meegezongen: ‘Het is zo triest in de Venice en de toiletten zijn er zo vies.’

Later, toen het beleid ten aanzien van vergunningen wat soepeler werd, ontstond er ook een nachtleven en nu dus wel met een dansvloer. Zo was er tijdelijk een uitgaansgelegenheid van het COC en schuin daar tegenover Lola’s Place en op de Herengracht later D&S en er was ook nog een poosje op de Laan van Meerdervoort de Butterfly.

 

Scheveningen

Zelfs op het strand in Scheveningen waren strandtenten die veel door homo’s werden bezocht. Zo had je er de Terp van Leo, die de lekkerste tosti’s die je je maar kon bedenken maakte en een stukje verderop richting Wassenaar Milord sur Mer.

Het was een tijd die zijn weerga niet kent en niet alleen omdat je toen zelf jong was, het was zo anders, de samenleving is natuurlijk ook veranderd en jonge mensen zoeken via andere kanalen contact met elkaar, maar gezelliger is het er niet op geworden, helaas!

Bron:

Walter Dirk

Oude Hagenaar

 

Iedereen is anders.

Test jezelf!

Deze website bevat allerlei info en tips voor jongeren

met homo-, lesbische en bi-gevoelens.

Tips en info over hoe jij gewoon jezelf kan zijn.

En over wat je kunt doen als je niet lekker in je vel zit.

Klik op de button en doe de test.

houseofrespect receptenbutton

 

Uit de Kast

In KRO's Uit de Kast volgt Arie Boomsma

jonge homo's en lesbiennes bij hun coming out.

Hoe reageren hun vrienden, familie en collega's?

Klik op de foto.

 

Houseofrespect arie boomsma

 

Souad Boumedien

Islamitische ambassadeur Gay Pride

Val je homo's lastig, piep dan niet over

discriminatie om je hoofddoek

 

A houseofrespect gaypride ambassadeur

 

INTERVIEW

Souad Boumedien is moslim en ambassadeur van de Gay Pride. 'Men ziet steeds meer in dat de vrijheid om homo, bi of transgender te zijn, dezelfde vrijheid is om gelovig te zijn'.

Ze is op sokken - gewoontegetrouw gaan in de moskee de schoenen uit. De sweater van Souad Boumedien (42) toont een opdruk van de hand van Fatima, een amulet waaraan het Berbers-Marokkaanse volksgeloof beschermende krachten toedicht. Middenin de moskee neemt ze het woord. Ze stelt zich voor: "Ik ben ambassadeur van de Gay Pride."

Het is druk in de Al Kabirmoskee in Amsterdam. Voornamelijk mannen zijn hier op een zondagmiddag bijeen voor een conferentie tegen discriminatie. In de stilte die valt, draait een aantal mannen de hoofden om.

Ik ben hier gekomen om jullie te bedanken

Een paar weken geleden ben ik benoemd. Nadat ik op tv ben geweest, heb ik heel veel steun gekregen uit de gemeenschap. En zoveel hartverwarmende reacties. Ik ben dankbaar voor de warme band met de moskee, ik heb me hier altijd welkom gevoeld." Boumedien, in het dagelijks leven brigadier bij de politie, is een van de initiatiefnemers van de Marokkaanse boot die in 2016 met de Gay Pride meevoer. Dit jaar is ze een van de zes ambassadeurs voor de hele botenparade.

Gevoelens accepteren

Later, bij haar thuis in Amsterdam West, schenkt Boumedien thee. Ze komt hier niet vandaan. Ze is geboren in Groenlo, in de Achterhoek. "Ik was een laatbloeier, totdat ik naar de politieschool ging, vond ik zowel mannen als vrouwen niet interessant. Tot er daar een lerares was die me zo fascineerde en zenuwachtig maakte. Ah, dát zal het zijn, dacht ik toen."

Het was een verwarrende tijd. "Ik kon alleen maar denken: 'Dit hoort niet.' Dat was niet alleen van huis uit zo, ook op school en in de regio. Ik was eerder uit de kast dan een Nederlands meisje uit een dorp verderop."

"Ik heb het een klasgenootje als eerste verteld. Van mijn familie kreeg ik destijds geen steun, ik kon mijn verhaal niet bij hen kwijt. Ik zei dat ik hen iets moest vertellen. Mijn vader zei: 'Wat, ben je zwanger, ga je trouwen?' Ik zei: 'Nee, juist niet, dat is het juist.' Ah, zei mijn vader, 'Als je dat bedoelt, nee, dat kan niet'.

Hij wist dus wel waar ik het over had.

Mijn moeder was in shock. Mijn vader was aan het huilen. Kind, zei hij, beloof me dat je gaat bidden dat het overgaat. Het moeilijke voor hen is: ze denken dat ze iets goedkeuren wat God niet goedkeurt. Ze voelen zich echt te nederig om die regels aan te passen als het hen zo uitkomt. Mijn ouders hebben allebei niet op school gezeten. Ze kwamen hier om hun kinderen alles te geven wat ze zelf nooit hadden. Ze waren heel bang dat ik zou ontsporen en op straat zou belanden, aan de drank of drugs zou raken, of wat dan ook.

"Het was even pittig, maar inmiddels hebben ze, hebben we, hier een weg in gevonden. Dat is dag voor dag gegaan. Ze hebben een hoop losgelaten. Ze merken dat ik gelukkig ben. Zijn trots op me. Mijn vriendin komt ook bij hen thuis, al mijn neefjes en nichtjes kennen haar. Door hun liefde en steun kan ik dit werk als ambassadeur doen. Ik neem hen ook niets kwalijk. Het heeft mezelf jaren gekost om mijn gevoelens te accepteren, laat staan dat zij dat meteen zouden kunnen."

Zat het geloof u dwars?

"Ik heb heel lang geworsteld met mijn geloof, dus het was niet zo dat me dat tegenhield. Ik wist er niet zoveel van, we kregen in het dorp ook pas laat een moskee. Wat ik ervan wist, kwam neer op: 'Zolang je dit maar gelooft, komt het goed met je'. Dan dacht ik: maar al die andere mensen dan, dat is toch niet eerlijk? Een hoop geloofskwesties worden zo politiek gemaakt, en de mannen worden er ook altijd beter van dan de vrouwen. Nee, ik dacht: Ik moest eerst maar eens uitzoeken wie ik zelf ben. Zo geschiedde.

"Voor mijn ouders is geloof belangrijk. We hebben daar leuke gesprekken over aan tafel, hoor. Zij zouden het fijn vinden als ik zou bidden, maar dat doe ik niet. Het geeft me niet de voldoening of het geluk dat het hen geeft. Maar geloof is wel een houvast voor me, een richting. Ik ging later meer zelf op onderzoek uit en kwam erachter dat de Profeet een toffe gast is, die opkwam voor vrouwen, bijvoorbeeld door hen erfrechten te geven. De essentie is: Wees een beetje lief voor elkaar. Vooral dat laatste schijnt hier op aarde heel moeilijk te zijn."

Wat maakte dat u voor uw gevoelens durfde uit te komen?

"Op een gegeven moment bedacht ik me: Ik, die dagelijks een vuurwapen op zak heb, laat me van alles gezeggen. Ik moet in moeilijke situaties beslissen over leven en dood. Waarom heb ik dan niet de zeggenschap over mijn eigen leven?

"Ik zou iedereen die in mijn schoenen staat wel zeggen: Zorg dat je op eigen benen staat, dat je een eigen inkomen hebt. Soms gaat echt de deur op slot, en dan ben je ook meteen een basis en vangnet kwijt."

Voor Boumedien zijn haar geloof en seksuele voorkeur niet strijdig met elkaar. "Wie zegt: 'God heeft Adam en Eva geschapen, niet Adam en Adam', en van homo's verwacht dat ze als hetero's leven, vraag ik wel eens: zullen we het eens omdraaien? Die gelovige hetero's die de norm zijn, hebben lekker makkelijk praten. Stel dat er plots een decreet nakomt van boven waarin staat: jongens, het zit anders. God zegt: liefde tussen mannen en vrouwen is zondig, in plaats van liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht. Dan ben ik benieuwd of de gelovige hetero's, als ze zelf de pineut zijn, nog steeds zo hard zeggen dat je je seksuele voorkeur met bidden heus wel kunt veranderen."

De acceptatie van homoseksualiteit wordt soms ook als graadmeter gezien voor integratie.

Hoe ziet u dat?

"Als homo word je tegenwoordig bij dat debat gesleept, als stok om moslims mee te slaan. 'Ze' accepteren onze normen en waarden niet, klinkt het dan, en de subtekst is: moslims zijn tegen homo's. Oh ja? Hoeveel opstanden zijn er dan geweest tegen de wetgeving hier? En we doen wel alsof homoseksualiteit hier in Nederland overal zo geaccepteerd is, maar zolang er nog geen voetballer of lid van het Koninklijk Huis uit de kast is, vind ik dat nogal meevallen."

Verandert er iets in hoe de islamitische gemeenschap oordeelt over homoseksualiteit?

"Ja, in mijn ogen wel. Vroeger, toen ik uit de kast kwam, was er helemaal niks voor Marokkaanse of islamitische homo's. Nu is er van alles. De eerste Marokkaanse boot was nog een shock. Er is nu een hele groep hetero's die ons actief steunt. Onder meer Nida, de lokale islamitische partij van Rotterdam, is openlijk achter ons gaan staan. De meeste steun komt van vrouwen, misschien omdat zij, beter dan mannen, weten hoe het is om te moeten vechten voor hun eigen vrijheid. Laatst kreeg ik een berichtje van een Marokkaanse collega, haar dochtertje is lesbisch, en ze wilde dat met me delen. Dat soort dingen vind ik zo fijn om te horen. Ik wist als kind gewoon niks, alleen dat je mikpunt bent als je anders bent.

"Het blijft nog een moeilijk punt, maar men ziet steeds meer in dat de vrijheid om homo, bi of transgender te zijn, dezelfde vrijheid is om gelovig te zijn."

Hoe komt dat?"

Ik denk dat het scheelt dat er nu meerdere islamitische homo's uit de kast zijn gekomen. Als je echt je verhaal vertelt, kunnen mensen niet meer om je heen. Ik heb vaak gezien dat mensen van standpunt veranderen als het iemand aangaat die ze kennen. Heel mooi om te zien dat mensen hun hart nog verder kunnen openen."

Ook in Marokko was Boumediens ambassadeurschap voor de Gay Pride in het nieuws. "Er is een enorme buzz. De Nederlandse ambassadeur in Marokko deelde het bericht op de officiële Facebookpagina van de ambassade, en daaronder stroomden de reacties binnen. Heel veel positieve reacties, maar ook een paar hatelijke, beledigende en afkeurende berichten.

"Ik kan daar niet bij. Voor mij ben je dan klaar. Nee, val je homo's lastig, dan moet je bij mij dus ook niet komen piepen dat je wordt gediscrimineerd om je hoofddoek. Wat is er zo moeilijk aan dat te begrijpen? Mijn vrijheid om te zijn wie ik ben is jouw vrijheid om te zijn wie jij bent."

 

Homoseksueel pinguïn stel is al 10 jaar samen

en hebben groot nieuws.

Ze krijgen een kleintje!

Wist je dat er meer dan 1000 diersoorten waarvan bekend is dat ze homoseksuele gevoelens kunnen hebben? In de Bremer haven Zoo in Duitsland woont een dergelijk homoseksueel stel. De pinguïns Dot en Zee zijn namelijk al 10 jaar samen!De twee mannetjes zijn dolblij met elkaar en hebben geen enkel oog voor de vrouwelijke pinguïns in de groep. Zelfs wanneer de vrouwtjes om aandacht komen vragen, moeten ze er niets van weten. De twee pinguïns hebben echter een vurige wens: een baby pinguïn. Het viel de verzorgers namelijk op dat het stel een nest aan het bouwen was. Maar zonder vrouwtje geen ei.

De perfecte gelegenheid deed zich echter voor toen een vrouwtje uit de groep haar ei verstootte. Ze rolde het ei uit haar eigen nest en de verzorgers ontdekten de verstoting gelukkig net op tijd. Deze besloten het eitje daarom maar in het nest van Dotty en Zoo te leggen. En wat bleek, de pinguïns waren dolblij met de adoptie en blijken perfecte vaders!In de video zie je hoe de kersverse vaders Dot en Zee hun geadopteerde baby opvoeden en dat zorgt voor hartverwarmende beelden.

 Een vrouw als Eva

Eva (Monique van de Ven) is niet gelukkig met haar bestaan van kinderen opvoeden

en voor haar man zorgen.

Dan verrast buurvrouw Sonja haar met een trip naar Zuid-Frankrijk.

Als beide vrouwen daar op het strand liggen, ontmoeten ze

de Franse Liliane (Maria Schneider),

die met nogeen aantal anderen in de commune La Corbeille woont.

Eenmaal thuis kan Eva Liliane niet vergeten en als

Liliane voor een vrouwen festival naar Nederland komt,

besluit Eva haar weer op te zoeken.

Klik op de foto en daarna rechtsonder op het vierkantje voor een volledig beeld

 

     Houseofrespect een vrouw als eva

 

De homo-acceptatie in Nederland is groot, volgens de officiële cijfers.

Toch kruipen sommige homo's, lesbiennes en biseksuelen

jaren na hun coming-out weer in de kast.

Het is er de laatste jaren niet toleranter op geworden.

Klik op de foto

A houseofrespect terug in de kast

 

A houseofrespect homogeweld

De uitgaansstraat van Groningen, de Poelestraat.

Politie onderzoekt melding van homogeweld Groningen

De politie onderzoekt een vechtpartij in een café in de binnenstad van Groningen, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Twee groepen jongeren gingen met elkaar op de vuist. De aanleiding is nog niet bekend. Beide kampen gaan aangifte doen, meldt de politie.

De zaak kreeg zaterdag volop aandacht in Groningse media, doordat één slachtoffer en zijn moeder de publiciteit hadden gezocht. Zij zeggen dat hij het mikpunt was van antihomogeweld; hij zou om zijn geaardheid door zes man in elkaar zijn geslagen. Volgens de politie ligt de zaak genuanceerder en heeft deze man juist als eerste klappen uitgedeeld.

Ook voelde de man zich door surveillerende agenten afgescheept doordat hij niet direct aangifte kon doen, maar gevraagd werd daarvoor maandag terug te komen. Volgens de politie is dat gebruikelijk in een drukke uitgaansnacht. De politie zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben voor antihomogeweld, maar denkt eerder aan regulier uitgaansgeweld. Maandag worden van beide partijen de aangiften opgenomen en wordt onderzoek gedaan.

'Vieze homo'
Tegen RTV Noord zei de homoseksuele man zaterdag dat hij door zes mannen in elkaar was geslagen en daardoor een hersenschudding heeft. Het slachtoffer, de 26-jarige Richard van der Heide, werd naar eigen zeggen in een café eerst voortdurend aangekeken door een man. Toen Van der Heide vroeg waarom, zei de man: ,,Je bent gewoon een vieze homo" en gaf hem een duw.

Vrienden van de man mengden zich er ook in en sloegen en schopten het slachtoffer. Terwijl hij korte tijd bewusteloos was, werd zijn telefoon gestolen.

 

A houseofrespect prins william

Homoblad met prins William op de cover is daverend succes
Het julinummer van het Britse homoblad Attitude met een foto van
prins William op de cover is hard op weg een van de best verkochte
uitgaven van het blad te worden

21 juli 2016.

Homo's worden niet afgeschrikt door William en nieuwe lezers worden aangetrokken door het gesprek dat Attitude met de prins en vertegenwoordigers van de homogemeenschap had. De prins, de eerste van de Britse koninklijke familie die op eigen initiatief op de voorpagina van een homo-uitgave prijkte, sprak over pesten en de gevolgen daarvan.

****

Het blad kreeg veel positieve reacties, aldus de woordvoerder. ,,Niemand mag worden gepest vanwege zijn seksualiteit of wat voor reden dan ook", zei William in zijn interview. ,,Je moet trots zijn op wie je bent en je hoeft je nergens voor te schamen."

****

William nam onlangs al een video op voor de eerste Nationale Dag Tegen Pesten in Groot-Brittannië, een initiatief van de Diana Award, een hulporganisatie die werd opgericht ter herinnering aan Williams moeder, prinses Diana.

****

Attitude staat erom bekend ook heteroseksuele mannen op de cover te zetten. Onder anderen de oud-premiers Tony Blair en David Cameron, voetballer David Beckham en acteur George Clooney lieten zich eerder fotograferen en interviewen.

 

A houseofrespect ORLANDO

 

 

In mijn werk ben ik dagelijks bezig met LHBT-emancipatie: emancipatie van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders.

Guilty pleasures zijn dingen die eigenlijk niet horen, maar waarvan je wel heimelijk kunt genieten. Zo luister ik graag gesprekken af, die ik opschrijf en deel met vrienden via sociale media. In de trein, tram, supermarkt of op straat. Eén van de mooiste gesprekken van het afgelopen jaar hoorde ik in de tram, tussen een vader en zijn zoon.

ik kreeg er een brok van in mijn keel.

Papa, als ik groot ben ga ik ook in Amsterdam wonen.’

Vind je Petten dan niet leuk?’

Jawel, maar wat als ik nou wil trouwen met een andere jongen, net als ome Steven en ome Martijn?’

Maak je daar maar geen zorgen over, dat kan gelukkig in heel Nederland.’

In dat kleine gesprekje zat zoveel: een vader die zijn zoon de ruimte geeft om zichzelf te zijn, zonder hem in een hokje te stoppen. De vader geeft antwoord op de vraag van zijn zoon, maar kijkt blijkbaar niet op van de grote bekentenis die er misschien onder zit. In alle rust en zonder vooroordelen reageren op geuite twijfels van je kinderen, er zijn dus gelukkig ouders die dat doen, ook in Petten      

 

                                              A houseofrespect tram

 

Het vertrouwen van de zoon in zijn vader vond ik ook ontroerend. Blijkbaar voelt hij zich veilig genoeg om te weten dat zijn vader niet afwijzend zou reageren op zijn vraag. Het feit dat het gesprek zich afspeelt tussen een man en zijn zoon: geen stoerdoenerij, maar luisteren naar elkaar en laten merken dat je zonder voorwaarden van elkaar houdt. En de rolmodel functie van beide ooms, waarvan ze zich misschien niet eens bewust zijn. Als twee mannen of twee vrouwen trouwen is dat blijkbaar nog steeds méér dan een daad van liefde: zichtbaarheid creëert rolmodellen.

Voor de goede verstaander bevatte het gesprekje meerdere boodschappen. Ik hoop dat het vele vaders, moeders, ooms en tantes kan inspireren. Maar ook professionals kunnen in hun contact met cliënten die rust bewaken, vragen stellen zonder vooroordelen of stoerdoenerij en zelf een rolmodel zijn.

Juul van Hoof,

programmaleider LHBT bij Movisie

'Historische kus', Canadese marinier juichend ontvangen

 

De kus van marinier Francis Legare en zijn partner Corey Vautour is volgens Canadese media nu al historisch: voor het eerst in de lange traditie van de Royal Canadian Navy kuste een zeesoldaat een partner van hetzelfde geslacht bij thuiskomst na een lang verblijf op zee.

Met een brede grijns op zijn gezicht, begroette Francis Legare dinsdag op de Canadese kust zijn partner Corey Vautour, nadat hij met de marine meer dan acht maanden op zee verbleef. Gejuich steeg op uit het publiek, toen het duo elkaar ontving met een dikke zoen.

"Ik ben 255 dagen weggeweest, dus dit voelt fantastisch'', zei Legare volgens nieuwszender CBS News lachend na de liefdevolle kus van zijn vriend. "Ik ben echt helemaal sprakeloos.'' Video's van het koppel zijn op YouTube binnen enkele dagen vele duizenden keren bekeken.

Vooropgezet plan

Het schip HMCS Winnipeg keerde dinsdag terug naar Victoria in het westen van Canada na een toer in het Caribisch gebied en de oostelijke Stille Oceaan. Normaal gesproken wordt door het lot beslist welke marinier als eerste het schip mag verlaten, maar omdat deze eer Francis Legare toekwam lijkt dit keer sprake van een vooropgezet plan.

"We zijn een afspiegeling van de maatschappij en we werven personeel vanuit de hele samenleving'', zei Gilles Couturier, commandant van de Canadese vloot op de Stille Oceaan. "Als we ons niet aanpassen, hebben we straks geen nieuwe zeesoldaten meer.''

                                                                   houseofrespect iman

Hallo, ik ben Abu el Holman. Ik volg de HBO- opleiding tot imam die door Jet Bussemaker zo gewenst is. U weet, tante Jet is onze rolmops op Onderwijs die zich van andere ministers onderscheidt doordat zij ideeën spuit die je al bent vergeten voordat ze ze heeft uitgesproken. En ben je ze niet vergeten, dan kun je ze beter onder een dikke laag plaque in je hersens verborgen houden.

Deze hbo-opleiding tot imam is ook zo'n idee, maar ik besloot er toch op in te gaan, want Mops Bus wilde dat de hbo-imamopleiding aan de orde zou stellen hoe wij in Nederland denken over bijvoorbeeld homoseksualiteit. Mops wil namelijk verlichte imams. Het toeval wil dat ik al verlicht ben, maar nog geen imam.

We zitten op een hbo-opleiding, dus we moeten ook enigszins wetenschappelijk te werk gaan. Vandaar dat we eerst eens bestuderen wat er in de Koran staat over homoseksualiteit. Ik kan daar niets vooruitstrevends in vinden

Dat zijn me nogal wat soera's! En vele gaan over leden van 'het volk van Loet' die 'mannen wellustig benaderen'. Wat vindt de Profeet ('vrede zij met hem') daarvan: "Er is niets waar ik meer voor vrees voor mijn Oemmah, dan de daad van het volk van Loet."

Wat de Profeet ('vrede zij met hem') zegt, is heilig - en wat hij zegt, begrijp ik ook, maar hoe kan ik dit zo interpreteren dat het de hbo-toetsing doorstaat? Het lijkt me toch dat we ons aan de tekst moeten houden, en niet plotseling met een interpretatie tevoorschijn moeten komen die ontkent wat er staat.

O ja, ik lees wel dat er niet één visie van moslims op homoseksualiteit bestaat, maar ik vind er niet één die homoseksualiteit normaal acht. Ik lees daarentegen wel veel interpretaties die homoseksualiteit afwijzen. En ik lees ook dat men de geaardheid in sommige gevallen wel wil erkennen, maar de seksualiteit afwijst. Ik kan daar niets vooruitstrevends in vinden. Moet ik met mijn hbo-imamdiploma straks al die visies naar voren schuiven, die in feite allemaal negatief zijn? Om heel eerlijk te zijn kan ik straks als verlicht imam de islamitische homo maar één werkelijk menswaardig advies geven wanneer hij in nood verkeert, en dat is het verlaten van zijn prachtige geloof.

Zal er straks één HBO- imam zijn, zuster Jet, behalve ik, die dat zal adviseren?

Theodoor Holman,

columnist van het Parool.

 

2 februari 2016
Dat vluchtelingen worden voorgelicht over homorechten in Nederland, maakt Juul van Hoof blij. ‘Maar doe het dan wel centraal en effectief. Je staat niet voor een klas grinnikende pubers, maar volwassen mensen uit landen waar homoseksualiteit verboden is en veroordeeld wordt.’
Homorechten
Vluchtelingen leren onder meer dat lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Nederland geaccepteerd zijn. - Foto: iStock
Het ministerie van Onderwijs dringt aan op lessen over homorechten in asielzoekerscentra. Minister Jet Bussemaker zegt in Trouw dat er goede ervaringen zijn met voorlichtingsmethoden op scholen. Ze wil die ook in azc’s toepassen, waarbij ieder azc een aanpak kan kiezen die past. Gemeente Amsterdam wil daar niet op wachten en start in februari al met voorlichting over homo- en vrouwenrechten in de Amsterdamse noodopvang. Vluchtelingen leren onder meer dat lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Nederland geaccepteerd zijn en wat in de omgangsvormen met vrouwen zijn.
Samen aanpakken
Juul van Hoof, senior adviseur inclusie en diversiteit bij kenniscentrum Movisie, is blij met de goede bedoelingen en de aandacht voor LHBT-rechten, maar heeft ook haar bedenkingen. ‘Ik wil echt aandringen op een landelijke, gezamenlijke aanpak’, zegt ze. ‘De algemene training van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de Nederlandse samenleving is een goede basis. Misschien kan deze uitgebreid worden met hulp van het COC (belangenorganisatie van LHBT’s red.).

 

A houseofrespect vluchteling


Effectiviteit
‘Kijk bovendien goed naar wat effectief is voor deze doelgroep’, vindt Van Hoof. Er bestaat veel materiaal dat vooral gericht is op jongeren. Maar in asielcentra sta je niet voor een klas grinnikende pubers. Dit gaat voornamelijk om mannen die uit landen komen waar homoseksualiteit verboden is. Kijk dan goed naar wat kan werken, anders doet je voorlichting eerder kwaad dan goed’, waarschuwt ze.
Pispaaltje
Het vermogen tot accepteren van andere leefwijzen bij een leerling uit havo-3 is heel anders dan dat van iemand die gevlucht en getraumatiseerd is en een onzekere toekomst heeft, vertelt Van Hoof. ‘Wanneer mensen in die situatie ook nog eens dicht op elkaar in een asielzoekerscentrum zitten dan leert de ervaring dat er incidenten voorkomen. En dan zijn LHBT’s, alleenstaande vrouwen en bijvoorbeeld christenen al snel het pispaaltje’, zo schetst Van Hoof de situatie.
Voorlichting
De adviseur is absoluut voor voorlichting, maar dan wel op de juiste manier en op het juiste moment. ‘Wanneer je in een tent in Heumensoord zit, dan is de Nederlandse samenleving wel erg ver weg hoor. Ik heb respect voor alle goede bedoelingen, maar wees wel realistisch over op welk moment je gaat voorlichten. In de noodopvang, met acht mensen op één kamer is er crisis en onzekerheid aan alle kanten. Dan kun je je afvragen of voorlichting met een opgeheven vingertje wel werkt. Wanneer iemand in een asielzoekerscentrum zit en er een procedure is gestart, is er meer rust waardoor de voorlichting beter aankomt.’

 

A houseofrespect gay marriage wedding


Hulpverlening
‘Natuurlijk, we moeten meteen ingrijpen bij incidenten en uitleggen wat de Nederlandse wet is en hoe we hier met elkaar omgaan’, zegt Van Hoof stellig. ‘Professionals hebben bovendien een taak in het signaleren van problemen, het aanspreken van mensen en ter sprake brengen van het onderwerp. Het COC traint medewerkers in het azc om de juiste hulpverlening te kunnen geven aan LHBT’s. Die medewerkers moeten weten dat je niet zomaar kan vragen of een vluchteling misschien homo is.’ Er zijn volgens de adviseur ook andere manieren om zonder het onderwerp te benoemen te achterhalen of iemand zich veilig voelt of problemen heeft met betrekking tot zijn of haar geaardheid. ‘Het is dan belangrijk dat de professional de sociale kaart goed kent en hen kan doorverwijzen naar de juiste hulp. ’
Strafbaar
De realiteit is dat het tijd kost om toe te werken naar acceptatie, concludeert de adviseur. ‘Met acceptatie gaat het jammer genoeg altijd te langzaam. Laten we wel wezen: ik hoor Nederlanders ook nog veel rare dingen zeggen over homo’s. Acceptatie kun je niet bij iedereen afdwingen, maar iedereen moet zich aan de wet houden: discriminatie is strafbaar.’
Alexandra Sweers

 


Klik op het logo voor meer informatie

 

Transseksueel

 houseofrespect transseksueel

 

Bi seksueel

HOUSEOFRESPECT bisexual 739x457


ROZE GEBAAR
Roze Gebaar is al meer dan 25 jaar een netwerk.
Van voor en door lesbische, homo, biseksuele
doven en slechthorenden.

houseofrespect roze gebaar

 

COC

Nederlandse belangenvereniging voor
lesbiennes, homo's
houseofrespect coc

 

 

Toen ik erachter kwam dat 'k anders was dan anderen En dat dat heel mijn leven lang niet zou veranderen

Maakte dat mij eerst wel een tikkeltje nerveus Maar ja 't was nou eenmaal zo, ik had geen keus In het begin,

dat wil ik zeker niet ontkennen Was ook voor mij dat anders te zijn wel even wennen
Ik dacht hoe moet ik het ze thuis nou toch vertellen Die gaan meteen een psychiater voor me bellen
                                                                     ***
En ook hoe zullen al mijn vrienden het verwerken Zo'n vette roddel hou je nooit binnen de perken Dus ik

besloot ik hou voorlopig mondje toe Want ik voorzag een hoop gedonder en gedoe Maar na een tijdje ging

het toch een beetje knagen Mijn vader ging zo af en toe voorzichtig vragen Zeg jongen word het onderhand

nou niet eens tijd Dat je eens thuis komt met een leuke vlotte meid
                                                                     ***
Dus op een goeie dag toen wij aan tafel zaten Trok ik de stoute schoenen aan, begon te praten Ik zei ik weet

niet goed hoe ik het uit moet leggen Toen zei mijn moeder "kind je hoeft niks meer te zeggen" Ik heb het

eigenlijk al een tijdje aan zien komen Er komen vast geen mooie dames in jou dromen Maar ook al zul je dan

nooit met een meisje trouwen Ik en je vader blijven toch wel van je houwen
                                                                    ***
Er viel wel honderdduizend kilo van mijn schouders De tranen biggelden bij mij en bij mijn ouders Ik kon weer

opgelucht en rustig ademhalen Het had weer zin, mijn verdere toekomst te bepalen Maar het gaat helaas niet

overal zoals bij mij Ik ken er ook die zijn de wanhoop haast nabij Voor de familie of gewoon omdat het zo

hoort Zijn ze een ander, die hun eigen ik vermoord
                                                                    ***
Je hebt als mens pas in het leven kans van slagen Als je door anderen word begrepen en verdragen Met hoe

ik leven wil heeft niemand iets te maken Ik schaam me niet, maar schreeuw het ook niet van de daken Dus

wees niet bang wanneer je anders bent dan anderen En dat het heel je leven lang niet zal veranderen Kom

uit de kast, langer ontkennen helpt geen fluit Want dat je anders bent, want dat je anders bent Dat je anders

bent dat maakt geen flikker uit!


Anders dan Anderen
Ik keek in de spiegel en zag mezelf niet
Ik zag een masker, waar ik mij achter verschool
Ik deed het masker af en ik zag niets

 

houseofrespect roze spiegel

Ik ben niets, Ik ben niet belangrijk
Ik keek in de spiegel en toen ik goed keek
Zag ik een mens, een mens met een hart

Reacties  

#3 Dj Pluto 11-04-2017 23:02
Welkom Marlies,

Iedereen is bij ons welkom!

Veelplezier.
#2 Marlies Houtman 06-04-2017 18:32
Fantastisch DJ Pluto,

Ik las over homoseksualiteit, betekend dit dat jij alle groepen binnen de LHBT hierin meeneemt ? I ben namelijk getransformeerd van man naar vrouw. Ik ben in oktober 2016 getrouwd met een biseksuele man.
#1 Dj Pluto 02-02-2017 20:19
Hallo Kate, ik heb een item geplaatst speciaal over
bi seksualiteit onder het kopje INFO. Je kunt zelf surfen over deze pagina.

Plaats reactie