Hoorspel

 

hoorspel foto

Een hoorspel of een luisterspel is een vorm van drama,

waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van geluid.

De meeste hoorspelen worden dan ook voor het medium radio gemaakt.

Vandaar dat het hoorspel ook wel radiodrama of radiotoneel genoemd wordt.

 Klik in het videoscherm rechtsonder op het vierkantje voor een groter beeld

 

 

radio

Complete radio-uitzending uit 1938.

Wel zijn er wat stukken verdwenen, door de tand des tijds.

 

 

Verhaal:

De belevenissen van inspecteur Martin Beck

Lid van de moordbrigade in Stockholm.

En het reilen en zeilen op de afdeling moordzaken

van dit politiebureau.

De luisteraar maakt hierin kennis met privé-zaken

alsmede met de dagelijkse criminaliteit waarmee

de medewerkers worden geconfronteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De dienstweigeraar

Dit spel verplaatst ons naar een etappepost nabij het front in Frankrijk in 1917. Een aantal gewonden gaat op transport voor behandeling en herstel. De soldaten verwachten daarna een periode van verlof, maar de situatie aan het front is zo ernstig dat er geen man gemist kan worden. De Engelse gewonden mogen niet naar huis, maar moeten onmiddellijk na hun herstel terug naar hun onderdelen. Onder de soldaten komt een discussie op gang om toch verlof af te dwingen.

 

 

 Moord op de agenda

Een ex-delinquent, die veel succes heeft met zijn boek over het gevangenisleven, wil graag lid worden van de vereniging van schrijvers van misdaadromans. dit gaat echter niet zonder slag of stoot.

 

 

In de gehaktmolen 

Een verstandelijk gehandicapte slagerszoon heeft een uitzonderlijk schildertalent. Zijn relatie met zijn familie neemt tragische vormen aan.

 

 

 In ruil voor een reserve wiel

Een Schots journalist zoekt een verzetsstrijder die ergens in het Midden-Oosten is ondergedoken. In Griekenland ontmoet hij een vrouw die hem in contact kan brengen met de verzetsstrijder. Op een avond moet hij haar afhalen en dan rijden ze gezamenlijk naar een adres waar hij de verzetsstrijder kan interviewen.

 

 

 Onweer

Jarenlange proefnemingen hebben de bacterioloog dr. Bronnius een serum opgeleverd, dat in de gehele medische wetenschap een grote ommekeer teweeg kan brengen. Experimenten op dieren leverden reeds een zeer hoopvol resultaat op en dr. Bronnius staat nu op het punt het vaccin op zichzelf toe te passen.

 

Moord in de Stopera

De sfeer bij een theatergezelschap is al niet al te best, als tussen de rekwisieten een lijk wordt ... nemen de verdachtmakingen en roddels toe. De politie heeft geen enkel aanknopingspunt, maar krijgt hulp uit onverwachte hoek.

 

Een lot uit de loterij

Tot z'n verbazing ontvangt Martin een oproep van het arbeidsbureau voor een sollicitatiegesprek. Een kans uit duizenden ... het is voor de overheid goedkoper burgers "onbestaanbaar" te verklaren, dat scheelt in de kosten van de sociale zekerheid.

 

 De reparatie

Een reeks hoorspelen die thematisch met elkaar gemeen hebben dat in het leven van een of ... mensen iets belangrijks op het punt staat te gebeuren. Trouw ieder jaar luisteren twee oude dames naar de radio-uitzending van Wagners opera "Tristan en Isolde" vanuit Bayreuth. Maar nu is hun ...

 

 

Een eigenaardige man

De directeur van Tobby Toys, de heer Tobbering, neemt een nieuwe ontwerper in dienst, John Baart. Met recht een kunstenaar die prachtige ontwerpen maakt. Hij wil enkel voor Tobby Toys werken maar geen verplichtingen aangaan zoals een vast contract. Sinds Baart in dienst is van de firma verdwijnen er meer grondstoffen dan voorheen. Als men kan bewijzen dat Baart die steelt kan men hem onderdruk zetten alsnog een contract te tekenen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

 

Het huis in het bos

In dit hoorspel wordt het beeld geschetst van twee oude mensjes, die door de bouw van een autoweg uit hun woning worden gedreven en een onderkomen vinden in een klein bouwvallig huisje, dat eenzaam te midden van het bos staat.

Ze hebben niet veel meer van het leven te verwachten, die twee. De kinderen zijn groot geworden en uitgezwermd. Ze zijn alleen nog op elkaar aangewezen

 

 Afgedraaid naar links

Bij een afrit van de ring rond Brussel neemt het hoofdpersonage een verkeerde richting. Hij slaat naar links af in plaats van naar rechts, en rijdt naar de luchthaven van Brussel. Tijdens de rit beleeft hij, in verscheidene flashbacks, opnieuw herinneringen aan het verleden: een vroegere vakantie, moeilijkheden op zijn werk, allerhande kibbelpartijen met zijn vrouw. Wanneer hij dan bij de luchthaven zijn wagen verkeerd parkeert en van een politieagent hiervoor een bekeuring krijgt, komt hij tot de realiteit

 

 

 Alle vogels vliegen

Als Marc langs de kerk loopt bekijkt hij de opgravingen en raakt in gesprek met de arbeiders. Hij krijgt van de werklui een schedel mee die ze eerder hadden opgegraven. Als hij thuiskomt kan zijn vriend het cadeau niet waarderen.

 

 

 Andere tijden

Paul en Leo werken bij hetzelfde bedrijf en zijn privé goede vrienden. Leo heeft de laatste tijd nogal wat tegenslagen, z'n vrouw heeft hem verlaten en op het werk lijkt hij het overzicht kwijt. De werkgever verzoekt Paul een rapportage te schrijven over de afdeling van Leo. Hierdoor komt de relatie tussen Paul en Leo onderdruk te staan.

  

 

 De Cock en de dode harlekijn

Op zeker dag krijgt De Cock een brief, waarin een notabel aankondigt dat hij een moord zal gaan plegen. Hij wil met De Cock en Vledder praten over de wijze waarop hij de perfecte moord kan plegen. De man komt inderdaad voor een gesprek, maar dat loopt op niets uit. Even later wordt er echter in een hotelletje in Amsterdam een lijk gevonden, dat er bij ligt als een harlekijn. Of de briefschrijver ook werkelijk de dader is, blijft vooralsnog een raadsel.

 

 

 Drie meisjes op zolder

Joke, Corry en Paula, drie hartsvriendinnen huren een zolderverdieping aan een Amsterdamse gracht, waar ze samenwonen. Zonder dat ze het doorhebben beleven ze dagelijks een avontuur.

 

 

 

 Een vreselijke dag

Jack Fearon zit zonder werk. Hij is bepaald niet het toonbeeld van intelligentie en ondernemingslust, zodat hij er op eigen krachten niet in slaagt een nieuwe job te vinden. Maar zijn vrouw heeft in een verafgelegen dorp een broer wonen, die het in het leven behoorlijk ver geschopt heeft, en hoewel zij sinds jaren geen contact meer met hem heeft gehad, weet zij haar man ertoe te bewegen de verre reis te ondernemen, in de hoop dat broerlief zich over zijn zwager zal ontfermen.

  

 

Er klopt iets niet

Haro Aberdeen en Henk Verstraeten zijn in Rome en gaan met de kunstschilder Mikael Kojevnikoff en zijn vrouw Olga en hun vrienden dokter Renato de Romanis en Aldo Escagni een hapje eten. In het restaurant ontmoeten ze toevallig Charles Carlier, bijgenaamd de Schaduw, en Bruno Silvère en diens vrouw Manon. Beide heren zijn van de Sûreté. De kunstschilder nodigt hen uit naar Amalfi te komen en op Villa Riposo dei Filosofi het weekeind door te brengen

  

 

 Met een neuslengte

Shoscombe Old Place kwam bij de dood van haar man aan Lady Beatrice toe en na haar dood zal het eigendom toekomen aan de broer van haar man. Haar eigen broer, Sir Robert Norberton, zit nu diep in de schulden

  

 

 Moord in de Ridderzaal

Tijdens de troonrede valt een kroonluchter naar beneden. Zes politici en twee medewerkers van de Ridderzaal komen om het leven. Er zijn aanwijzingen dat er opzet in het spel is.

  

 

 U hoort nog van ons

George is werkloos, maar werkt zich in het zweet achter een haperende schrijfmachine, met het typen van sollicitatiebrieven. Gelukkig is er altijd nog de pub om even wat afleiding te zoeken.

 

 

  Uit logeren

De belevenissen van een man die in een pension aankomt. Hij ontmoet diverse mensen in het pension en tijdens uitstapjes, al is het onduidelijk of het hersenspinsels of echte ontmoetingen zijn.

 

  

 

 Voetstappen op de trap

Lenka, eens een gevierde actrice, wordt verzorgd, aanbeden en vertroeteld door de goeiige Musty. Hij laat zich haar wisselende stemmingen steeds weer welgevallen en speelt geduldig een rol in haar schijnwereld. Lenka voelt zich voortdurend bedreigd door haar ex-echtgenoot, die in de flat boven haar op sterven ligt.

 

 

 We hebben alle begrip

Een meisje keert met een buitenechtelijk kind terug naar het ouderlijk huis. De vader van het kind is een Turkse student en ze willen trouwen als zijn studies achter de rug zijn. De buren zijn allen zeer geïnteresseerd, ze leven met haar mee en ze hebben allen begrip. Toch voelt ze zich vanaf het eerste uur onbehaaglijk en daarvoor kunnen noch de buren noch de ouders van het meisje begrip opbrengen.

 

 

Wie heeft Antje Vreeling gezien?

Antje is een meisje van ruim 14 jaar. Een moeilijk opvoedbaar kind. Thuis onhandelbaar. Rookt af en toe een jointje en vrijt met vriendjes. De enige uitweg schijnt een tehuis te zijn dat nog vasthoudt aan conservatieve opvoedingsmethoden. Het ligt haast voor de hand dar ze er op een gegeven moment van door gaat.

 

 

 

 Wie van de drie

Inspecteur Carillier komt klem te zitten tussen aan de ene kant zijn vrouwelijke superieur, de commissaris,en aan de andere kant zijn echtgenote, met wie hij de volgende dag met vakantie moet.

  

 

 Zonder tegen bericht

Op een avond zien Harold en June een lijk langs de weg liggen. Aangezien Harold en June een verhouding hebben willen ze niet bij de zaak betrokken raken, daarom belt June anoniem naar de politie. De volgende dag leest Jane in de krant dat de politie geen lijk heeft gevonden. June gaat alsnog naar de politie die haar niet serieus neemt, de binnenlandse veiligheidsdienst doet dat wel.

 

Plaats reactie