Jaren '50-'60-'70

 

 houseofrespect vervlogen tijden

 

Allemaal leuke filmpjes van uw jeugd

met mooie herinneringen.

 

 

 

houseofrespect jaren 50

 

Nederland heeft in de jaren vijftig een bijzondere periode beleefd.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam eerst een periode van herstel.

Het land moest weer worden opgebouwd, hetgeen lukte met hulp uit

onder andere de Verenigde Staten in de vorm van het Marshallplan.

De mensen die ongeschonden dan wel geschonden uit de oorlog gekomen

waren begonnen de toekomst weer met optimisme tegemoet te zien.

Dit uitte zich onder andere in een geboortegolf.

 

****

****

****

****

 

houseofrespect jaren 60

De wederopbouw wordt afgesloten, al blijft de woningnood nog schrijnend.

In Nederland komt een einde aan de geleide loonpolitiek, en de ene loongolf volgt

op de andere. Geleidelijk aan doen koelkast, wasmachine, telefoon, televisie en

auto hun intrede in de huishoudens en het straatbeeld.

 

 ****

 ****

 ****

 

houseofrespect jaren 70gif 

Het was het decennium van maatschappijkritiek,

van emancipatie, medezeggenschap, democratisering en van links.

De spreiding van macht, kennis en inkomen, het hoofddoel van het kabinet

van Joop de Uyl. De koningin werd een mevrouw.  

 

 ****

 

 

 

Met verborgen camera gemaakte, internationaal bekroonde, film van Artis-bezoekers, waarin de gedragingen van de bezoekers voor de kooien en van de reactie van de dieren in de kooien en omgekeerd worden geregistreerd. Voorts beelden van de geheel ontspannen genietende bezoekers, die een dagje uit zijn. Beelden van het wezen van mens en dier tot uiting komende in het slot van de film, waar neurotisch aapje schrikt van man met apenmasker op.

 

 

In de bioscoopdocumentaire Alleman geeft Bert Haanstra op zijn eigen onnavolgbare manier een beeld van Nederland en de Nederlanders. Voor een deel met behulp van de verborgen camera observeert hij mensen in de meest uiteenlopende situaties. Zo laat hij het ongewone in het gewone en het gewone in het ongewone zien.

 

 

De film speelt zich af in het fictieve dorpje Lagerwiede (Giethoorn), dat een goede fanfare telt, Kunst en Vriendschap geheten. Deze fanfare wil deelnemen aan een concours en heeft een grote kans in de prijzen te vallen.

Tijdens de voorbereiding op dat concours breekt echter ruzie uit tussen twee muzikanten. Als gevolg daarvan wordt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide op eigen titel willen deelnemen aan het concours. Een componist schrijft voor beide orkesten een afzonderlijke compositie; op het eerste gehoor zijn het twee totaal verschillende stukken.

Na veel verwikkelingen arriveren beide orkesten gelijktijdig op het podium van het concours en beginnen eveneens gelijktijdig hun eigen stuk te spelen. Dan blijken beide stukken perfect in elkaar te passen.

 

 

In 1958 vraagt de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek te Leerdam Bert Haanstra om een film over de fabricage van glas te maken. Dit resulteert in de film Over glas gesproken, waarin hij laat zien hoe het bedrijf traditioneel vakmanschap (mensen) verenigt met innovatieve mechanisering (machines).
In 1960 krijgt Haanstra een Oscar voor de film. Glas is daarmee de eerste Nederlandse film die dit felbegeerde beeldje in de wacht sleept.

 

 

Er wordt een jongetje gefilmd dat duidelijk nog last heeft van watervrees. Met grote vochtige ogen en bibberende lippen schudt hij zijn hoofd. Nee, dát gaat hij echt niet onder water stoppen… Terwijl de meester buiten beeld steeds harder roept: ‘Toe maar, hup, die bol onder water.

 

Plaats reactie