Trompettertje januari

 

Maandblad van House of Respect                    

Jaargang 8

Nummer 86

Januari 2020

                          houseofrespect trompet muziekinstrument   houseofrespect trompet       

houseofrespect voorblad a

 

                                                    houseofrespect dj Pluto         houseofrespect els voorblad                                                                 

 

 houseofrespect artiest van de maand         

 

         abba 3

ABBA

Is een Zweedse popgroep, die in 1972 in Stockholm gevormd werd door Agnetha Fältskog (zang), Björn Ulvaeus (gitaar en zang), Benny Andersson (piano en zang) en Anni-Frid Lyngstad (zang). ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums (en ruim 370 miljoen platen in totaal). Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer Waterloo.

De naam ABBA

Is een acroniem, bestaande uit de eerste letters van de voornamen van de leden.[noot 1] Op de platenhoezen staat de eerste B vaak in spiegelbeeld. Dit beeldmerk werd in 1976 voor het eerst toegepast op de hoes van de single Dancing Queen, en is ontworpen door Rune Söderqvist. Door de B's naar de A's te keren wilde Söderqvist ook benadrukken dat ABBA uit twee stellen bestaat.

1970

Waren de heren druk bezig met het opnemen van het album Lycka ('geluk'), hun eerste gezamenlijke elpee die in september verscheen en waaraan ook Agnetha en Frida als achtergrondzangeressen meewerkten. Het album bevatte originele liedjes die door henzelf werden gezongen. Björn was intussen een relatie begonnen met Agnetha die op dat moment al een gevierde ster was in Zweden. Na een gezamenlijke vakantie op Cyprus in april 1970 besloten de twee koppels om samen op te treden in een variété-show op tv. Onder de naam 'Festfolket', wat zowel 'feestvierders' als 'verloofden' betekent brachten ze sketches en imiteerden ze bestaande liedjes. Hun optreden werd maar lauw onthaald, al was er toch een liedje dat erboven uitstak: de single Hej gamle man werd wel een hit en haalde op 1 november 1970 de nummer 1-positie in de Zweedse Svensktoppen hitparade. Het was meteen de eerste hit van het duo Björn & Benny waarin ook Agnetha en Frida duidelijk te horen zijn.

Op 6 juli 1971 traden Agnetha Faltskog en Björn Ulvaeus onder massale belangstelling in het huwelijk.

Waterloo

Vastberaden om met het viertal een internationale doorbraak te forceren besloot manager Stig Anderson om voor de derde maal deel te nemen aan de Zweedse preselectie voor het Eurovisiesongfestival van 1973. Ditmaal zou de single Ring Ring voor een overwinning op het Melodifestivalen moeten zorgen. De bedoeling was om een modern, hip popnummer te maken dat in zou gaan tegen de traditionele songfestivalliedjes van toen.

Velen verwachtten dat Ring Ring in de voorronde de overwinning zou behalen, maar het werd de derde plaats. Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid moesten het afleggen tegen het duo Malta, dat in Luxemburg als Nova & The Dolls de Zweedse kleuren mocht verdedigen. Ondanks de zware ontgoocheling werd de single toch een commercieel succes. Zowel in Zweden en Noorwegen als in enkele andere Europese landen werd het nummer snel een hit. In België en Nederland werd de single op de radio grijs gedraaid, en zelfs in Zuid-Afrika behaalde het de derde plaats.

Internationale doorbraak

Zinnend op revanche voor hun gemiste selectie van het jaar voordien, nam de band onder de nieuwe naam ABBA in 1974 opnieuw deel aan het Melodifestivalen. Ditmaal werd het kwartet wel goed genoeg geacht om Zweden in Europa te vertegenwoordigen. Om te breken met de typische, ietwat oubollige dramatische ballade-traditie van het Eurovisiesongfestival, werd gekozen voor het door Björn en Benny geschreven uptempo-nummer Waterloo. In het liedje, dat oorspronkelijk Honey Pie heette, wordt de overgave van Napoleon tijdens de slag bij Waterloo vergeleken met de passionele overgave van een meisje aan haar geliefde.

ABBA Dancing Queen

Dancing Queen

In 1976 scoorde het viertal met het euforisch klinkende Dancing Queen een wereldhit en ook hun eerste en enige nummer 1-hit in de Verenigde Staten. De single ging 8,7 miljoen keer over de toonbank en stond in vijftien landen op de eerste plaats. Zoals vele ABBA-hits ontstond Dancing Queen in het zomerhuisje van Benny en Björn op het afgelegen eilandje Viggsö, zo'n 30 kilometer ten oosten van Stockholm.

Echtscheidingen

1979 begon met slecht nieuws: vrijwel tegelijk met het verschijnen van de gloednieuwe single Chiquitita kondigden Agnetha en Björn hun echtscheiding aan. Het werken met de groep leek er niet onder te lijden. In mei verscheen de langverwachte nieuwe elpee Voulez-Vous, die opviel door zijn dansbare en ritmische karakter. Van de elpee werden naast Chiquitita nog drie andere singles uitgebracht die alle grote hits werden, Voulez-Vous, Does Your Mother Know en I Have a Dream.

In februari 1981 kondigden Frida en Benny, het andere ABBA-paar, volkomen onverwacht hun echtscheiding aan. Er werd druk gespeculeerd of ABBA een tweede echtscheiding zou kunnen overleven, maar de groep benadrukte dat dit geen gevolgen had voor de samenwerking

Einde van de groep

De leden van ABBA in 2008 bij de première van de film Mamma Mia!

Begin 1982 waren er nog plannen om een geheel nieuwe ABBA-elpee uit te brengen. In mei ging de groep de studio in en nam drie nieuwe nummers op. Een creatieve crisis leek zich aan te dienen, want geen van deze nummers werd door ABBA goed genoeg bevonden om op dat moment uit te brengen. De plannen voor een nieuwe elpee werden daarom al snel terzijde geschoven. In plaats daarvan werd gekozen voor een dubbel verzamelalbum met daarop alle grote ABBA-hits uit de voorgaande tien jaar en twee nieuwe singles. In augustus 1982 ging de band opnieuw de studio in om drie nieuwe nummers op te nemen. Twee daarvan werden uitgebracht als single. De eerste, The Day Before You Came, verscheen in oktober en werd in verschillende Europese landen, met uitzondering van Engeland, een grote hit. De tweede single, Under Attack, verscheen in december en wist alleen in Nederland en België de top 5 te bereiken. De in november verschenen elpee The Singles, The First Ten Years deed het daarentegen wel goed in de internationale lijsten. Met dit wereldwijd nummer 1 album sloot ABBA zijn bestaan af.

 

                                                          

 

houseofrespect els

Vogels in de winter

Na de herfst breekt voor de vogels de meest barre

tijd van het jaar aan de Winter.

De nachten zijn lang, de dagen om voedsel te zoeken kort.

En er is zo weinig voedsel te vinden in de wintermaanden.

U kunt ze een helpende hand bieden.

 

Vetbollen

Vogels verbruiken heel veel energie in de wintermaanden, alleen zo kunnen ze de kou overleven.

Een vettig hapje in de winter is dus geen overbodige luxe, het houdt ze letterlijk warm. Vetbollen (zonder netje!) kunt u kopen,

ze zijn ook zelf te maken.

Gebruik hiervoor ongezouten frituurvet, smelt dit in een pannetje en voeg vogelvoer toe.

Laat het drogen in de vorm die u wilt, bijvoorbeeld een tulband of een kopje Of hang er een touwtje in om het vet te kunnen ophangen.

Ook in zonnebloempitten zit veel vet, in de zwarte zaden meer dan in de gestreepte.

 

Geen rommel?

Voer dan gepelde zonnebloempitten.

Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn dol op pinda’s.

Voer pinda’s in een silo of rijg ze aan een ketting.

Tip: prik de pinda’s voor met een spijker, dat rijgt een stuk eenvoudiger.

U kunt ook een pot met vogelpindakaas ophangen.

Gebruik geen gewone pindakaas, daar zit te veel zout in.

 

 els verteld

Nestkasten

Vogels gebruiken nestkasten niet alleen in de lente.

In de winter is het een goede plek om te schuilen en te overnachten.

Dat doen ze niet altijd alleen, sommige vogels kruipen met elkaar in een kastje om zo beter warm te houden.

Een boom of struik ziet er niet alleen mooi uit in de tuin, het is ook een magneet voor vogels.

Het is een plek om te schuilen, om te broeden en om voedsel te vinden.

De meeste bomen en struiken plant u als ze in rust zijn, in de winter dus. Kies voor struiken met bessen, daar zijn vogels in de winter dol op. En in de warme maanden geniet u zelf van de bloemen.

Goede soorten zijn meidoorn, rozenbottel, klimop, kardinaalsmuts of krentenboompje.

Zo’n rommelhoekje is een ideale plek voor vogels, kleine diertjes, insecten en egels.

Merels, huismussen, heggemussen en roodborstjes zijn dol op rommelhoekjes. Tussen de takken en bladeren vinden ze ook in de winter kleine insectjes om te eten.

In de planten vinden de vogels dekking.

En wordt het eenmaal lente?

Dan bouwen ze hier hun nestje.

 

 Houseofrespect Filmpje

 houseofrespect filmpje b

 

 Klik in het videovenster rechtsonder op het

vierkantje voor een groter beeld

 

 

 

 

fotograaf11   
  

Prachtige foto’s die laten zien hoe vogels voor hun jongen zorgen

Goed, een jong moet eten en de ouders halen een worm, zo werkt de natuur.

Je wil als vogel gewoon goed voor je kroost zorgen en je rol in de evolutie vervullen

door een goed setje nakomelingen te produceren en in leven te houden.

Maar toch, het lijkt ook alsof deze vogels doordrongen zijn van een ander soort motivatie

om hun jongen te beschermen en voor hen te zorgen.

 

vogels jongen

 

vogels jongen3

 

 vogels jongen2

 

 vogels jongen4

 

vogels jongen5 

 

 vogels jongen6

 

 vogels jongen8

 

 vogels jongen7

 

vogels jongen10

 

vogels jongen9

 

vogels jongen13

 

vogels jongen12

 

vogels jongen15

 

vogels jongen14

 

handen

  

Mijn wens


Waarom
hebben we
een nieuw jaar nodig
Om al onze wensen
uit te spreken
Beloftes te doen
waar zeker de helft
zich niet aan kan houden

♥♥♥


Iedereen aan iedereen
veel geluk en
goede gezondheid wenst
Terwijl ik denk
Dat we dat
elke dag nodig hebben

♥♥♥


Misschien
zouden we er eens
bij stil moeten staan
Dat we ook op andere momenten
iets kunnen betekenen
voor iemand
waar we van houden

♥♥♥


Of die ons nauw
aan het hart ligt
Dus daarom
mijn lieve vrienden
Van mij geen beste wensen
en loze beloftes

♥♥♥ 


Maar gewoon
Een vriendelijk gebaar
Een lief woord
Wat van mijn kostbare tijd
Ook volgend jaar
Wat mijn vrienden ook nodig hebben
Ik sta voor jullie klaar! 

 

  

houseofrespect gezondheid                                                    

 houseofrespect gezondheid a

  verkouden

Sommige dingen kun je beter niet doen wanneer je verkouden bent
Zelfs als je elke dag je vitamientjes eet, beweegt en het rustig aan doet met ongezond voedsel eten kun je een verkoudheidje oplopen. En het blijft dan niet eens bij die ene keer per jaar. Gemiddeld worden mensen twee tot drie keer per jaar verkouden. Wil je er zo snel mogelijk vanaf komen? Doe dan de volgende dingen niet.

Werk de genezing van je verkoudheid niet tegen door de volgende dingen te doen.

Fouten
Een verkoudheid houdt meestal drie tot vijf dagen aan, weet dokter Tina Q. Tan. De specialist in infectieziekten en medisch directeur van het International Patient Services Program vertelt aan Real Simple welke fouten je niet moet maken als je verkouden bent.

Fout 1:

even intensief blijven sporten als altijd
Het kan goed zijn om te sporten als je verkouden bent, maar dat betekent niet dat je net zo fanatiek moet sporten als je normaal ook zou doen. Wel wil dokter Tan je een waarschuwing meegeven: “Houd de intensiteit mild tot matig.” Sporten is prima, maar doe het dus rustig aan als je verkouden bent. Dit geldt overigens alleen voor een verkoudheid. Als je koorts hebt, hoest of maagklachten hebt is het beter om sporten helemaal te vermijden.

Fout 2:

ontkennen dat je je niet lekker voelt
Als je doet alsof je helemaal niet ziek bent, kan het je ervan weerhouden om het even wat rustiger aan te doen. Het resultaat? Je maakt je verkoudheid erger en het duurt nog langer voor je ervan genezen bent.


Fout 3:

niet genoeg slapen
Op slaap wordt nog weleens bezuinigd als iemand een volle to do-lijst moet afwerken. Niet genoeg slapen is nooit een goed idee, zeker niet als je ziek bent. “Te weinig slaap kan je immuunsysteem verslappen en daardoor kan het ook langer duren voor je bent genezen van een verkoudheid”, vertelt dokter Linda Anagewa.

Fout 3:

alcohol drinken
Voel je je niet goed? Vermijd alcohol dan. “Alcohol remt je immuunsysteem af en het droogt je ook nog eens uit. Hierdoor krijgt je genezingsproces twee klappen en duurt het langer voor je beter bent”, vertelt dokter Richard Burruss. Daarnaast kan alcohol de slaapkwaliteit ook nog eens verminderen, waardoor je immuunsysteem nog meer te incasseren krijgt.

Fout 4:

niet met stress omgaan
Als je last hebt van veel stress, heeft dit ook een grote invloed op je lichaam. “Chronische stress kan je herstel in de weg zitten”, vertelt dokter Tan. Als je erg gestresst bent, dwing je je immuunsysteem om harder te werken, waardoor het ook lastiger voor je lichaam wordt om te herstellen.

Fout 5:

niet genoeg drinken
Genoeg drinken is altijd belangrijk, met name wanneer je ziek bent. Hoewel velen liever een sapje of frisdrankje drinken, kun je die dranken beter laten staan. Kies voor thee, water of bouillon. Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat genoeg vocht binnenkrijgen helpt om sneller te genezen.

 

 

houseofrespect hond

 Dalmatiër

 

De Dalmatier 

Dalmatiërs gedijen op menselijk gezelschap, en als ze te lang alleen worden gelaten, kunnen ze destructief worden of ze pruilen en depressief handelen. Deze hond is voor iemand die tijd met een huisdier wil doorbrengen.

Dalmatiërs hebben ook veel beweging nodig om grenzeloze energie te verdrijven. Ze zijn waarschijnlijk niet geschikt voor appartementbewoners, tenzij het gezin zich inzet voor lange, dagelijkse wandelingen of hardlopen. De Dalmatiër is meer geschikt om te leven waar hij kan ravotten en rennen.

Het ras is het voorwerp van rage populariteit vanwege filmbelichting. Te vaak heeft dit geleid tot overbreeding van arme exemplaren en huizen die niet geschikt zijn voor het ras. Het ras heeft ook een hoge mate van doofheid, wat kan leiden tot communicatieproblemen. Te veel Dalmatiërs eindigen in redding omdat ze zich niet gedragen als de honden in de films.

 

De geschiedenis van de Dalmatier

Wanneer de meesten van ons een flitsende, gevlekte Dalmatiër zien, denken we aan een vuurhuismascotte of de sterren van Disney’s ‘101 Dalmatiërs’, maar het ras heeft een meer gevarieerde, hoewel ongrijpbare geschiedenis.

Niemand weet zeker waar het ras vandaan komt, maar Dalmatiërs zijn genoemd naar Dalmatië, een kustgebied dat lang geleden deel uitmaakte van Oostenrijk. Men denkt dat de honden afstammelingen zijn van de wijzer.

Dalmatiërs werden populair in de 19e eeuw, toen ze werden gebruikt als koetshonden om langs rijtuigen te draven en hen en de paarden tegen andere honden en bedreigingen te beschermen. Ze waren ook oorlogswachters, circusartiesten en jagers, evenals vuurhuismascottes. De Dalmatiërs die we vandaag kennen zijn voornamelijk gezelschapsdieren.

 

Temperament

De Dalmatiër is een actieve, energieke hond die veel oefeningen geniet. Dalmatiërs zijn mensachtig en mensgericht. Ze doen het het beste als ze de kans krijgen veel tijd met en rond hun gezin door te brengen.

Dalmatiërs zijn ook tamelijk gevoelig – ze kunnen mokken wanneer ze worden berispt, en een storm “praten” als ze gelukkig zijn of je aandacht willen. Als een Dal is waar je naar verlangt, wees er dan op voorbereid om hem een ​​deel van je leven te maken, zowel buiten als binnen. Dals spelen graag … en spelen … vooral als jongeren.

Gefokt om uren onder of langs de as van een door paarden getrokken koets te rennen, worden de meeste Dalmatiërs niet moe. Ze doen het echter slecht als fulltime buitenhonden. Door hun gevoelige huid en kort haar kunnen ze extreme weersomstandigheden niet goed aan en zullen ze schimmels oppakken van vochtige grond en gras; om vlooien en teken niet te vermelden!

Zij zijn de clowns van alle dogs. Maar ouders met kleine kinderen (jonger dan 6 jaar) moeten zich ervan bewust zijn dat Dalmatiërs erg uitbundig zijn en hun potentiële reactie moet overwegen wanneer de hond per ongeluk een kind neerslaat.

 

 

 

 houseofrespect huishoudelijke tip

                                                              houseofrespect huishouden a    houseofrespect huishouden b 

 kleding

 

Op je lichte zomerkleding valt die vlek net wat extra op

Wil je tijdens die barbecue met vrienden net je tanden zetten in een sappige hamburger, en.. ja hoor! Voordat je er erg in hebt, ligt er een klodder ketchup op je witte bloesje. Je probeert het nog weg te poetsen met een stukje keukenrol, maar het kwaad is al geschied. Er zit een grote rode vlek in de witte stof. En laat die vlek in je lichte zomeroutfit nu ook nog eens nét wat meer opvallen dan in donkere, winterse kleding. Grr! Toch is er geen reden voor paniek, want hulp is onderweg. Wij vertellen je namelijk precies hoe je die hardnekkige zomervlekken uit je lichte kleding krijgt. Zo kun je met een gerust hart verder genieten van je hamburger.

Ketchup

Het kan een behoorlijke klus zijn om die rode sausvlek uit je kleding te verwijderen, maar wacht er in elk geval niet te lang mee! Spoel de vlek om te beginnen met koud water en breng vervolgens wat vloeibaar wasmiddel op de vlek aan. Laat dit tien minuten inwerken en spoel het sop eruit. Doe daarna wat witte azijn op de vlek en stop het kledingstuk in de wasmachine.

Roomijs

Lekt er wat chocolade-ijs van je hoorntje op je t-shirt? Schraap dan eerst zo veel mogelijk ijs van je kleding. Spoel de vlek vervolgens met koud water en dep er wat vloeibaar wasmiddel op. Laat het kledingstuk daarna een half uurtje weken in lauw water en stop het in de wasmachine.

Smeer van de fietsketting

Er zijn verschillende manieren om smeerolie te verwijderen uit je kleding. Een optie is om wat margarine op de vlek te wrijven en dit een half uurtje te laten intrekken. Vervolgens was je het kledingstuk met zeeppoeder. Een andere manier is om maïzena op de vlek te strooien, dit absorbeert de smeer. Gooi ook in dit geval het kledingstuk naderhand in de wasmachine.

Zweet

Misschien wel één van de vervelendste zomervlekken: zweet. Hoewel het soms voelt alsof we een hele vijver aan vocht verliezen wanneer we transpireren, is dit in werkelijkheid zo’n liter per dag. In de zomer kan dat nog meer zijn. Wanneer je zweetplekken in je kleding hebt gekregen, kun je het kledingstuk het beste even binnenstebuiten draaien en water over de vlek laten lopen. Wanneer het weer droog is, was je het met een goed geurabsorberend wasmiddel. Sommige deodorants laten een gelige kleur achter wanneer ze in aanraking zijn gekomen met zweet. Deze krijg je gemakkelijk uit je kleding met een mengsel van azijn en water. Laat het kledingstuk hierin een half uurtje weken en was het vervolgens op een warme temperatuur.

Zonnebrand

De meeste zonnebrand is op oliebasis en kan daarom vieze vlekken achterlaten. Krijg je het goedje in je kleding? Spoel het kledingstuk dan, indien mogelijk, meteen met koud water. Behandel de vlek vervolgens met een vlekverwijderaar en wrijf er zachtjes overheen met een tandenborstel. Gooi de kleding twintig minuten later in de wasmachine.

Gras

In de zomer heb je voor je het weet een grasvlek in je broek. Grasvlekken zijn best hardnekkig, maar toch simpel te verwijderen met afwasmiddel. Wrijf voorzichtig wat afwasmiddel op de vlek en laat dit even intrekken voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet.

 

 Houseofrespect illusie

Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of

een onjuist idee van de werkelijkheid.

Een illusie is gewoon gezichtsbedrog        

  

illusie

Heel vreemd de ene keer tel je 12 mannetjes de andere keer 13.

 

houseofrespect plant vd maand

 azalea 

In Japan wordt de azalea (Rhododendron simsii) graag als geschenk gegeven, aangezien de mooie bloeier daar symbool staat voor een brenger van geluk. En toegegeven, alleen al door ernaar te kijken brengt een azalea geluk in de woonkamer.

 

Rhododendron

Het geslacht Azalea bestaat sinds enige tijd niet meer en alle azalea’s zijn toegevoegd tot het geslacht van de Rhododendron. Wij gebruiken de naam azalea echter nog steeds als Nederlandse benaming.

 

Standplaats

Van nature groeit de azalea als bodembedekker onder bomen en hoge struiken in Japan en China. In de woonkamer moeten we dus zorgen voor een redelijk lichte, maar niet te zonnige plek. Een temperatuur tussen de 15 en 21 graden is ideaal. Als de temperatuur tijdens de bloei te hoog is zal dat de bloeiduur verkorten en is er erg veel water nodig. Ook kan hij dan zijn blad laten vallen. U doet er dan ook goed aan de plant niet te dicht in de buurt te zetten van de verwarming

 

Water geven

Het geheim van het goedhouden van een azalea is de manier van water geven. Van oorsprong zijn ze gewend aan veel regen, maar dat wel in combinatie met een zeer waterdoorlatende (zure) grond. Als u ervoor zorgt dat de kluit nooit uitdroogt, dan bent u al een heel eind. Als het gietwater bovendien op kamertemperatuur is en liefst niet te hard (kraanwater is minder geschikt, regenwater is beter), dan is het resultaat nog beter. De pot onderdompelen en laten uitlekken is ook een goede manier van watergeven. Hierbij raakt u ook eventuele zouten in de kluit kwijt. Iets waar de azalea slecht tegen kan en u voorkomt zo dat hij daar op de langere duur last van krijgt. Tijdens de bloei is de waterbehoefte het grootst en het waterverbruik blijft toenemen al naar gelang er meer knoppen openen. Ook al moet de kluit altijd vochtig blijven, er mag geen water in de pot blijven staan, dus zorg ervoor dat het water weg kan.

 

Bloei

De natuurlijke bloeitijd van de azalea is februari – april, maar omdat het een populaire plant is voor tijdens de feestdagen in december, worden ze ook voor de kerstperiode in de bloei getrokken. Let er bij het kopen van een azalea op er al een paar bloemknoppen open zijn en de rest van de knoppen hun kleur tonen. Als de knoppen te prematuur zijn, loopt u het risico dat deze niet zullen openen of van de plant vallen na het verhuizen naar zijn nieuwe plek. De bloemen zitten aan het einde van de takken en zijn vaak zo talrijk aanwezig dat ze de hele plant bedekken. Ze kunnen enkel of gevuld zijn, grootbloemig of kleinbloemig en in de kleuren rood, roze, wit, paars of tweekleurig. Tijdens de bloei is er weinig tot geen bemesting nodig, van mei tot september kan elke 2 weken in een lage dosering voedsel voor bloeiende planten gegeven worden. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, maar een bloeiende azalea mag niet besproeid worden, want daar kunnen de bloemen niet goed tegen. Uitgebloeide bloemen moeten verwijderd worden, dit doet u door ze er voorzichtig uit te draaien.

 

Overhouden

Veel mensen zien de Azalea als een langbloeiend boeket en gooien de eenmaal uitgebloeide plant weg. Makkelijk is het ook niet, maar met wat moeite kan hij wel overgehouden worden. Het handigste is hem na de IJsheiligen (11 tot en met 14 mei) op een schaduwrijke plek in de tuin te planten. Gebruik hiervoor grond voor zuur minnende planten. Voor de eerste nachtvorst moet hij weer naar binnen gehaald worden.

  

 houseofrespect voor de kleintjes b

houseofrespect kleurpotlodenhouseofrespect blokken     

 

 Print de kleurplaat kleur hem mooi in.

klkeurplaat 

 

 houseofrespect buurman en buurman  

 

 houseofrespect knutselen

                                                                      houseofrespect.knutselen.vlakgom           houseofrespect schaar  

 

knutselenb 

 

 houseofrespect lezen is leuk

houseofrespect lezen is leuk 2

 

zwerver 2

 

Het park

Als er een ongewoon lange, ongeschoren, glimmende, en een onaangenaam bloemetjesgeur verspreidende landloper die al zeker een maand geen bad van dichtbij gezien heeft, met een blik bier van een niet nader te noemen huismerk in zijn binnenzak, zou liggen slapen op zijn meest geliefde, twee weken geleden nog gelakte bankje; onder de misschien wel honderd jaar oude eik waar ik als kind met een schroefje mijn naam in kerfde, zouden er op dit moment twee oude vrouwtjes met vriendelijk doch gerimpeld gelaat, die niet voorzien zijn van twee handige blauwe rollators met zo'n handig rekje voorop waar die oudjes hun handtassen in kunnen plaatsen zodat ze zich met beide handen vast kunnen klampen aan de vertrouwde stevigheid van het zelfs met handremmen voorziene karretje, uitgeput op de grond liggen.

Maar daar dit niet het geval is; een vriendelijk ogende meneer, met fonkelende pretogen en een stoppelbaard van slechts enkele dagen; een zachte bloemetjesgeur verspreidend, en zittend op het uiterste puntje van het onder de oude eik gelegen, pasgelakte bankje dat fonkelt in het warme zonlicht twee naderende oude vrouwtjes hoffelijk een goede dag wenst, en ze aanbiedt naast hem te komen zitten en te genieten van het mooie weer en de luwte van de oude eik, omdat hij dit stukje geluk en ook genot niet voor zichzelf wil houden maar wil delen met zijn medemensen tijdens het samen converseren over koetjes, kalfjes, het weer en de schoonheid van de natuur daar dit zo is, ziet deze landloper zijn geluk terug in kleine dingen en oude vrouwtjes, en terwijl hij het geritsel van de bladeren van de oude eik als muziek op zich in laat werken, pinkt hij voorzichtig, zonder dat iemand het ziet, een traantje weg een traantje van geluk.

 

 

houseofrespect loesje klein 200x235

            

                      loesje 1        loesje 2

 

                       loesje 3       loesje 4

 

                       loesje 5       loesje 6

                                                                                                                                                                         

 

 

houseofrespect glitter mandala

                                                                                                     houseofrespect potloden21houseofrespect puntenslijper

                                               

Een Mandala inkleuren is een vorm van meditatie en kan

rustgevend zijn, door concentratie kan je je geest leeg maken.

Het helpt je om jouw innerlijke kracht te vinden.

Kleur de Mandala in één richting en van buiten naar binnen.

Hierdoor werk je onbewust naar je eigen middelpunt toe.  

    

 mandala b

 

houseofrespect moppentrommel a  

 

Er zat een jonge vrouw in het park en die zette samen met haar beste vriendin alles op een rijtje voor wat betreft haar idee van een perfecte partner.

Ze zei tegen haar vriendin: "De man die ik ga trouwen moet een stralend licht onder de mensen zijn, hij moet muzikaal zijn, moppen vertellen, zingen en 's nachts thuisblijven!"

Een oudere wijze vrouw hoorde dit en zei: "Lieve schat, als dat alles is wat je wilt, koop dan een TV!"

Piet en Sjoerd gaan kamperen en zetten hun tentje op onder de sterrenhemel. Midden in de nacht wordt Sjoerd wakker gemaakt door Piet.

"Wat zie je als je omhoog kijkt?" vraagt Piet.

"Miljarden sterren", antwoordt Sjoerd.

"En wat betekent dat?" vraagt Piet.

"Nou, als er zoveel sterren zijn, zou dat kunnen betekenen dat er ook meer planeten zijn als de Aarde en als er meer planeten zijn als de Aarde, dan is daar misschien ook wel leven." zegt Sjoerd.

Piet schudt zijn hoofd en zegt: "Nee, domoor, dat betekent dat onze tent gestolen is!"

De zoon van een beroemde profvoetballer komt thuis van school met zijn eindrapport.
"En? is het gelukt?" vraagt de vader nieuwsgierig.
"Ja hoor", zegt de zoon, "mijn contract voor groep 6 is met een jaar verlengd!"

 

 

houseofrespect nostalgie 

 

glenn miller

 

Glenn Miller geroemd en geprezen

 

Glenn Miller - Big Band leader and popular musician of the Swing Era. Born in Clarinda, Iowa.Glenn Miller! Een fameuse jazztrombonist en bigbandleider, die met zijn muziek het moreel van de manschappen behoorlijk wist op te krikken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de luisteraars (soms stiekem) thuis werden in de oorlogsjaren eventjes opgebeurd.

Wie is Glenn Miller?

Alton Glen(n) Miller werd geboren op 1 maart 1904 in Clarinda, Iowa. Het gezin vestigt zich uiteindelijk in Colorado, waar Glenn naar de middelbare school gaat. In 1921 behaalt hij zijn diploma maar kiest ervoor, om tijdens de uitreiking hiervan, zijn moeder te sturen. Zelf heeft hij een optreden met het Boyd Senter’s Orchestra.

Studeren voor Glenn Miller?

Niet echt. Glenn beseft dat muziek toch echt zijn passie is. Hij speelt onder meer bij de orkesten van Ben Pollack, Red Nicholls en Smith Ballew. In 1933 wordt hij muzikaal leider en arrangeur van het Dorsey Brothers Orkest. Niet lang, want door het geruzie in de band besluit hij weg te gaan. In 1937 start Glenn Miller zijn eigen band, maar moet die wegens succes ontbinden. Hij zet door en begint in 1938 wederom een band (Miller Orchestra) nu met jonge, onbekende musici.

Glenn Millers eigen geluid

Hij liet een klarinet en een tenor-saxofoon (samen met de andere saxen) duidelijk op de voorgrond spelen in zijn muziek. Dit eigen en vernieuwende geluid sloeg in als een bom. Glenn’s band was tussen 1940-1942 het populairste dansorkest van de VS. Nummers als: Moonlight Serenade, In the Mood, Sing Sing Sing, A String of Pearls en nog vele andere zullen zelfs menig Europeaan welbekend in de oren klinken.

Glenn Miller in het leger

Glenn wil in 1942 het leger in, maar wordt gezien zijn leeftijd (38 jaar) afgewezen. Hij zet door en gaat ‘vrijwillig’ het leger in. Met de rang van kapitein, werd hij orkestleider van de 50-koppig tellende, zeer succesvolle Army Air Force Band. Glenn laat zich (samen met zijn band) overplaatsen naar London. Hij schreef daar naar huis, dat ze in één maand op 35 verschillende legerbasissen hadden opgetreden en in hun vrije tijd wel 40 radio-uitzendingen hadden verzorgd.

Tragische dood Glenn Miller

Op 15 december 1944 vliegt Glenn van Engeland naar Parijs om een kerstoptreden te regelen. Hij is daar nooit aangekomen. De officiële verklaring was dat zijn vliegtuig in slecht weer terecht was gekomen en was gecrasht. De band besluit het kerstoptreden door te laten gaan als eerbetoon aan Glenn. Op 13 november 1945 speelt de band haar laatste optreden voor president Truman in Washighton DC.

 

 

 Bron: Rovers verteld

 

houseofrespect puzzelhoekje

Klik op de button en los de puzzels  op.

button groen

 

houseofrespect quiz

Klik op de button en speel de Quiz

button groen

 

 houseofrespect recept van de maand

                                                                                                   houseofrespect koken a

 houseofrespect koken b

 

Erwtensoep 

Ingrediënten

500 gr spliterwten
400 gr schouderkarbonades
4 bouillonblokjes
2 liter water
2 uien gesnipperd
1 knolselderij in blokjes
2 winterpenen in blokjes
2 preien in halve ringen
2 aardappels in blokjes
1 rookworst

Bereidingswijze:
Doe de spliterwten samen met het water,de bouillonblokjes het vlees, in een grote soeppan.
Breng het water aan de kook en laat het vlees en de spliterwten 40 minuten zachtjes koken.

Haal in de tussentijd het schuim dat ontstaat met een schuimspaan uit de pan.
Haal na 40 minuten het vlees uit de pan en snijd dit in stukken.

Doe ondertussen de ui en de rest van de groenten in de pan en schep dit even goed om.
Voeg vervolgens het vlees weer toe en breng de soep opnieuw aan de kook.

Laat vervolgens de erwtensoep 1,5u zachtjes pruttelen.

Het is de bedoeling dat de spliterwten uit elkaar vallen , laat de soep dan ook net zolang koken

tot de spliterwten bijna niet meer herkenbaar zijn - dit kan maar zo langer dan 1,5u duren.
Leg als de soep klaar is de rookworst bovenop de soep en doe de deksel op de pan.

Laat de rookworst samen met de soep nog even 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Snijd vervolgens de rookworst in plakjes en roer deze door de erwtensoep.

 

 

houseofrespect toon

houseofrespect toon 

 

 

     tuin tips  

 houseofrespect tuin a   

 tuina

De tuin in januari

Het gazon

Aan je gras hoef je nu niets te doen.

Loop niet over je gazon als het vriest. Lopen over bevroren gazon veroorzaakt namelijk ‘brandplekken’. Vaak groeien die er in het voorjaar weer uit, maar dat is lang niet altijd zo.

Wat je nu wel heel goed kunt doen is het onderhoud van je grasmaaier.

De vijver

De vijver en eventuele vissen in je vijver zijn in rusttoestand.

Controleer of de pomp goed blijft werken.

Vissen hebben nu weinig voedsel nodig en bij een watertemperatuur onder de 6 graden kun je helemaal stoppen met voeren. Heb je Koi? Controleer dan iedere dag of het goed gaat met ze.

De moestuin

Het werk in de moestuin houdt eigenlijk nooit op, zelfs niet midden in de winter.

Maak alvast een planning voor de start van het nieuwe plantseizoen.

Fruitbomen plant je nu, mits de vorst niet in de grond zit. Een fruitboom is nu nog in rust en kan zo rustig wennen aan zijn nieuwe plek.

Denk ook aan de druivenstruik. Snoeien kan tot halverwege deze maand, daarna komt de sapstroom op gang en gaat hij bloeden als je hem snoeit.

De border

Vaste planten zijn in rust en zomerbloeiers zijn er nu natuurlijk niet. Dat houdt niet in dat je tuin kleurloos moet zijn in de winter.

tuinb

 

Een aantal Mahonia soorten bloeien nu prachtig, of wat dacht je van de opvallende rode takken van de Cornus alba?

Ook de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), Toverhazelaar (Hamamelis x), Sneeuwbal (Viburnum) of de Skimmia zijn prachtige struiken die kleur geven aan je tuin in de winter.

Hortensia’s zijn blij met een extra laagje turf.

Snoeien

Snoeien doe je om bomen/struiken in het gewenste model te houden en om ze te helpen in hun groei. Er is nu nog genoeg te snoeien.

Zorg voor goed gereedschap. Een goede snoeischaar en/of boomzaag is het halve werk.

Knotwilgen snoei je nu, het meest ideaal is het als er een laag ijs ligt op het water. Zo kun je ook vanaf de waterkant je knotwilgen makkelijk snoeien.

Als het overdag niet vriest kun je veel bomen en struiken nog prima snoeien.

Heb je een blauwe regen (Wisteria) dan is nu het moment, snoei de zijtwijgen tot ongeveer 10 à 15 cm.

Na half januari oppassen met het snoeien van de Walnoot (Juglans), Berk (Betula), Kastanje (Aesculus), Druif (Vitis) en de Esdoorn (Acer). De sapstroom komt alweer op gang. Zou je nu snoeien dan gaan ze bloeden.

Balkon en terras

Je balkon/terras is een verlengstuk van je woonkamer. Breng in deze donkere dagen na de feestdagen ook sfeer aan buiten.

Laat kerstverlichting hangen of hang het rond andere planten, zo geniet je nog even langer van het sfeervolle licht.

Zet Winterviolen in bakken, zo heb je gelijk kleur op je balkon/terras.

Buxus en heesters even toedekken, in potten hebben de kwetsbare wortels namelijk snel last van vorst.

Nodig vogels uit op je balkon met een pindaslinger, een voederhuisje met vogelvoer of sappige winter bessen.

                                         

 totziens21


Afdrukken  

Plaats reactie