Radio Kickkick iedere dag

9.00  -  0.00 uur

 

 

Trompettertje

 

Maandblad van House of Respect                    

Jaargang 8

Nummer 79

Juni 2019

                          houseofrespect trompet muziekinstrument   houseofrespect trompet       

houseofrespect voorblad a

 

                                                    houseofrespect dj Pluto         houseofrespect els voorblad                                                                 

Artiest van de maand

 

 houseofrespect artiest van de maand  

 

Steviewonder

Stevie Wonder geboren 13 mei 1950 is een Amerikaans zanger, componist en multi-instrumentalist. Op twaalfjarige leeftijd werd deze blinde rhythm-and-blues- artiest door Motown geïntroduceerd als de nieuwe Ray Charles.

 

Jeugd

Wonder werd twee maanden te vroeg geboren en bracht zijn eerste dagen door in een couveuse. Hij kreeg zuurstof omdat hij niet goed ademde door onrijpheid van zijn longen. Dat heeft zijn blindheid veroorzaakt. De ziekte die dit veroorzaakte, wordt prematurenretinopathie genoemd. Een teveel aan zuurstof, die hem in de couveuse werd toegediend, verstoorde de groei van de bloedvaten in zijn ogen.

Eerste successen

Op zevenjarige leeftijd speelde Wonder voor het eerst piano. Hij zong in een kerkkoor en leerde zichzelf mondharmonica, drums en basgitaar spelen. Hij maakte vaak muziek met een jeugdvriendje, John Glover. Als "John and Steve" imiteerden ze zangers als Jackie Wilson en Smokey Robinson, die ze op de radio hoorden.

Doorbraak

Op elfjarige leeftijd sloot Wonder, geholpen door zijn moeder, met Motown zijn eerste platencontract. Hij volgde lessen aan de Michigan School for the Blind en bracht veel van zijn vrije tijd door in de muziekstudio.

In 1963 brak Wonder echter door met het liedje Fingertips.

Deze single, die tijdens een optreden in het Regal-theater in Chicago werd opgenomen, werd op 21 mei 1963 uitgebracht onder de naam Little Stevie Wonder. In "Fingertips" nam Wonder de zangpartijen, bongo's en mondharmonica voor zijn rekening en het drumspel werd verzorgd door Marvin Gaye. De single werd in de Verenigde Staten een nummer één hit.

In de tweede helft van de jaren zestig schreef Wonder veel van zijn liedjes samen met Cosby en Moy. Hij nam zijn muzikale ideeën met een bandrecorder op, waarna Cosby er verder aan schaafde.

Artistieke vrijheid

Op de eenentwintigste verjaardag van Wonder liep het door zijn moeder ondertekende contract bij Motown af. Hij hernieuwde het contract aanvankelijk niet en inde een miljoen dollar bij het label. Met dit geld liet hij zijn eigen muziekstudio bouwen en hij schreef zich in bij de University of Southern California. Een maand voor zijn verjaardag verscheen het album Where I'm Coming From.

Wonder wilde meer artistieke vrijheid en die bereikte hij in maart 1972 met een nieuw contract bij Motown. Het label mocht zijn platen uitgeven, maar Wonder behield alle rechten op zijn muziek

In het najaar van 1972 bracht Motown het album Talking Book uit. De tournee met de Stones had tot gevolg dat twee van de singles van dit album, het energieke funknummer "Superstition" en het liefdesliedje "You Are the Sunshine of My Life", een succes werden. Beide platen bereikten de hoogste positie in de Amerikaanse hitlijst

Activist

Naast zijn muzikale loopbaan is Wonder een fervent activist. In de jaren zeventig gaf hij in zijn muziek voor het eerst uiting aan zijn morele en politieke standpunten. De liedjes "Living for the City" en "Black Man", schetsen bijvoorbeeld een maatschappij waarin gekleurde mensen minder rechten krijgen. In de jaren tachtig liet hij zich nog meer kennen als politiek activist. Op 14 februari 1985 nam Wonder deel aan een protest tegen apartheid, waarbij hij gearresteerd werd, de single "Happy Birthday" hoorde bij een campagne voor de verwezenlijking van de Martin Luther King dag en hij was betrokken bij de Rainbow Coalition van Jesse Jackson.

Persoonlijk leven

Op 14 september 1970 trouwde Wonder met Syreeta Wright. De twee werkten op muzikaal vlak samen, ook na hun scheiding in 1972. Wright overleed op 6 juli 2004.

In de jaren zeventig had hij een relatie met Yolanda Simmons. De geboorte van hun eerste kind, Aisha Zakia in april 1975 inspireerde hem tot het schrijven van "Isn't She Lovely?". In dit liedje is Aisha te horen. Dertig jaar later, op het album A Time To Love, zingt Aisha Morris op enkele liedjes mee. Op 16 april 1977 werd hun tweede kind geboren.

Wonder woonde van 1996 tot 2000 samen met kledingassistente Angela McAfee en trouwde in 2001 met modeontwerpster Karen Millard, die werkzaam is onder de naam Kai Milla. Haar zoon uit een vorig huwelijk werd vervolgens door Wonder geadopteerd.

Wonder en Millard kregen samen twee kinderen. In 2012 vroeg Wonder een echtscheiding aan. In de zomer van 2017 trouwde Stevie Wonder met de 25 jaar jongere Tomeeka Robyn Bracy met wie hij in december 2014 dochter Nia kreeg.

 

                                   

                                                   

                                                                   

Els verteld

houseofrespect glitter els verteld

houseofrespect els  

Wie kent ze niet de oude tv series van vroeger

je had toen nog niet zoveel kanalen als je nu hebt.

De series waren vaak nog in zwart-wit

maakte niet uit je keek erna.

 

george and mildred

George en Mildred

was een Engelse comedyserie die werd uitgezonden tussen 1976 en 1979. Grappige dingen waren er in te zien,door de onhandige George. Deze serie werd veel bekeken. Het gaf vaak komische situaties.

 

the waltons

De Waltons

De Waltons was een Amerikaanse televisie serie over een familie in Virginia gedurende de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. De serie werd bij ons ook uitgezonden van 1972 tot 1981. De familie Walton bestond uit Vader,Moeder 7 kinderen en Opa en Oma. Ze werden gevolgd in hun dagelijkse leven.

 

shaka zulu

Shaka Zulu

was een tv serie die in de jaren 80 werd uitgezonden. Keek je er ook naar? Een waargebeurd verhaal over het 19 eeuws donker Afrika. Het opkomende Europese kolonialisme en de trek naar Afrika. Het volgt het leven van de machtige Zulu.

 

dallas

Dallas

Is een Amerikaanse soapserie,die zich afspeelt in de gelijknamige plaats in Texas. De soap draait om de familie Ewing die haar fortuin maakt in de olie industrie. En ze wonen op de Southfork Ranch. De serie werd in Nederland uitgezonden van

1978 tot 1991

 

sil de strandjutter

Sil de strandjutter

De zevendelige NCRV-serie Sil de strandjutter, gebaseerd op het gelijknamige boek van Cor Bruijn, hield in 1976 vele kijkers aan de buis gekluisterd.

Het verhaal gaat over het leven van de bewoners van Terschelling strijdend tegen het natuurgeweld, tegen een geloofscrisis en vooral tegen zichzelf, met in het middelpunt Sil en zijn vrouw Jaakje.

 

hillstreetblues

Hill Street Blues

Over het wel en wee van een politie buro.

Iedere aflevering bestond uit een aantal verhaallijnen die door elkaar heen liepen.

Sommige werden binnen de aflevering afgehandeld, sommige liepen door over meerdere afleveringen.

Het was voor het eerst dat politiemensen niet werden afgeschilderd als superagenten in snelle auto's, maar als normale mensen die hard moesten werken onder zware omstandigheden.

 

de kleine waarheid

De Kleine Waarheid

In 1970 werd deze serie uitgezonden in 26 delen.

De tv serie verhaalt het leven van Marleen Spaargaren, een meisje dat in Amsterdam wordt geboren en opgroeit in een burgermansgezin.

Al vanaf haar jeugd probeert ze het burgerlijke te ontvluchten.

Marleen ontvlucht haar ouderlijk huis al op jonge leeftijd,en trouwt met de meubelmaker Jan Engelmoer.

Als haar vader overlijdt neemt ze de zorg van haar broer Eppo.

Die veel aandacht nodig heeft.

 

bartje

Bartje

Het is een jongetje dat opgroeit in een arm Drents landarbeidersgezin en dat zich allengs steeds minder wil schikken naar zijn lot.

Bartje's beroemd geworden uitroep als moeder bruine bonen opschept, en vader oproept tot gebed: "Ik bid nie veur bruune boon'n" is exemplarisch.

Ondanks de armoe en sores van het arbeidersgezin onderneemt hij gebruikelijke kwajongensstreken.

 

mash

Mash

Een Amerikaanse serie, op basis van een eerdere film uit 1970.

De serie handelt over de avonturen van de bemanning van een mobiel veldhospitaal tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren 50.

De tragiek en de ellende van alle dag wordt verdrongen door humor.

Wie kent ze niet Hot Lips, Klingel of Radar.

In Nederland werd Mash uitgezonden door de AVRO.

De serie liep van 1972 tot 1983,in totaal zijn er 251 afleveringen van gemaakt.

MASH betekent; Mobile Army Surgical Hospital.

 

Perry Mason

Perry Mason

Een Amerikaanse misdaadserie.

Acteur Raymond Burr vertolkte de rol van de advocaat Perry Mason.

Bij gestaan door zijn secretaresse Della Street.

Perry Mason specialiseerde zich in ogenschijnlijk niet winbare zaken.

De serie liep op de televisie van 1957 tot 1966.

Voor die tijd was het de meest bekeken serie in de 60er jaren.

 

daktari

Daktari

Meestal op de vroege zaterdagavond werd deze serie uitgezonden.

Belevenissen uit de jungle, uit de 60´er jaren.

Het ging over een dierenarts in een natuurpark genaamd Wameru.

Daktari betekent in het Swahili Dokter.

Vooral Clarence de schele leeuw was bekend,en ook Judy de aap.

Deze serie liep van 1966 tot 1969,er waren 89 afleveringen.

Dit was echt zo´n serie waar je met zijn allen naar keek.

 

peyton place

Peyton Place

Kennen jullie ook nog deze soap?

Het was de eerste soap die ik toen echt volgde, je bleef er voor op, want je wilde niets missen.

Op school volgde de meisjes haast allemaal de soap en dan maar praten over Dr Rossi.

Peyton Place was de eerste langlopende Amerikaanse soap die op een laat uur werd uitgezonden.

Hier was het wel en wee te zien van de bewoners van Peyton Place.

Ryan O´Neal en Mia Farrow werden hierdoor bekend.

De serie was eerst zwart-wit later gingen ze over in kleur afleveringen.

De serie liep van 1964 tot 1969.

 

Onedin line

The Onedin Line

Een populaire drama serie die hier op de tv te zien was,

van 1971 tot 1980.

De serie speelde zich af in Liverpool in de late 19e eeuw.

Het ging over de opkomst van een rederij.

The Onedin Line is vernoemd naar de eigenaar James Onedin.

Deze serie gaf inzicht in de levensstijl op zee maar ook aan de wal.

Tevens zag je de veranderingen in bedrijfsleven en scheepvaart van de late 19e eeuw.

Als je de serie volgde sloeg je geen aflevering over.

 

 

rawhide

Rawhide

Een Amerikaanse tv serie die uitgezonden werd van 1959 tot 1966.

De serie ging over een kudde vee, die door veedrijvers werd geleid, met alle problemen die ze toen tegen kwamen.

Je zag het wel en wee van deze mannen.

Voor Clint Eastwood die als Rowdy speelde werd dit de grote doorbraak.

Frankie Laine was de zanger van de titelsong Rawhide.

 

black beauty

Black Beauty

Huisarts dr. James Gordon verhuist in 1877 met zijn dochter Vicky, zoon Kevin en huishoudster Amy van Londen naar een kleine boerderij in Five Oaks. In de nabij gelegen bossen vinden Vicky en Kevin een zwaar mishandelde zwarte hengst, Black Beauty.

Vicky ontfermt zich over Black Beauty en zorgt dat hij weer beter wordt. Maar dan wil zijn oorspronkelijke eigenaar het paard weer terug. De familie Gordon heeft geen geld om Black Beauty te kopen, maar in ruil voor medische zorg krijgt de dokter het paard, tot grote vreugde van Vicky.

 

Filmpje

 

 Houseofrespect Filmpje

 houseofrespect filmpje b

 Klik in het videovenster rechtsonder

op het vierkantje voor volledig beeld. 

 

 

Foto serie

 

hopuseofrespect foto serie

fotograaf11  

  

10 mensen in het openbaar vervoer die denken dat ze thuis zijn ofzo

 

thuis 1

 

thuis 3

 

thuis 6

 

thuis 7

 

                        thuis 2    thuis 5

 

thuis 8

 

thuis 9

 

thuis 10

 

thuis 11

 

Gezondheid

  

houseofrespect gezondheid                                                    

 houseofrespect gezondheid a

 gezondheid

Hoe bijgelovig het ook klinkt, er bestaat een aantal studies dat zich richt op de connectie tussen de geboortemaand van een persoon en de invloed op de gezondheid.

 

Januari

Mensen die in de eerste maand van het jaar geboren zijn, lijden meer dan gemiddeld aan een hoge bloeddruk, longkanker en hartziekten. Bovendien komen diabetes type 2 en obesitas tweemaal zo vaak voor. Uit diverse studies blijkt dat mensen die in januari en december geboren zijn, een grotere kans hebben op depressie en schizofrenie. Maar over het algemeen heeft deze groep een hoge levensverwachting.

 

Februari

Mensen die in februari geboren zijn, hebben vaak last van een zwak immuunsysteem. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een pollenallergie. Bovendien komen long- en prostaatkanker en calciumopbouw vaker voor in deze groep. Positief is dat mensen die in februari geboren zijn, zelden gebeten worden door insecten en over het algemeen geen last hebben van ademhalingsziekten.

 

Maart

Ben je in maart geboren? Dan heb je vaker last van pijn op de borst. Tevens komen overgewicht of anorexia vaak voor bij vrouwen in deze groep. Het lichaamsdeel waar mensen die in maart geboren zijn vaak problemen ervaren is het hart. Ze lijden vaak aan ventriculaire fibrillatie, hartklepstoornissen en hartfalen. Zoals bij mensen die in februari geboren zijn, hebben mannen en vrouwen in deze groep vaak last van pollen allergieën.

 

April

Bij mensen die in april geboren zijn, komt kanker vaker voor. Hart-, long- en ademhalingsziekten komen ook vaker voor dan gemiddeld. Ook keelpijn komt geregeld voor, maar van bronchitis heeft men een stuk minder last . Tot ver in de volwassen jaren, heeft deze groep een pessimistische perceptie van de wereld. Daarom kunnen alcoholproblemen een rol spelen.

 

Mei

Allereerst is het goede nieuws dat mensen die in mei en juli geboren zijn, niet zo vaak ziek zijn. De kans op kanker is ook aanzienlijk kleiner. De kans op multiple sclerose is echter hoger en mensen in deze groep lijden vaker aan een hoge bloeddruk en gluten intolerantie. Personen die in mei geboren zijn, raken op hoge leeftijd vaak depressief. Het zelfmoordpercentage is 17 procent hoger dan voor personen die in de herfst of winter geboren zijn.

 

Juni

Vier je in juni je verjaardag? Dan zorgt stress voor een verminderde eetlust. Het risico op anorexia ligt in deze groep 30% boven het gemiddelde en het risico op ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekten is zeer hoog. Mensen die in juni geboren zijn, krijgen echter zelden kanker of een hartaanval. Ze zijn ook zeer optimistisch en hebben een vrolijke perceptie op het leven.

 

Juli

Depressies vormen geen probleem voor mensen die in juli geboren zijn. Ze hebben vrijwel altijd een goed humeur. Hun spijsvertering stelsel evenals tanden en botten doen het echter minder goed. Bovendien komt diabetes, type 1 vaker voor dan gemiddeld. Het is ook een opmerkelijk feit dat deze mensen minder kinderen krijgen dan anderen. Aan de andere kant hebben personen die in juli geboren zijn een kleinere kans op een beroerte en komt kanker vrij weinig voor.

 

Augustus

Huisstofmijten maken het leven van personen die in augustus geboren zijn zuur. Daarnaast komen ​​ slijmvliesontsteking relatief vaak voor. Deze mensen hebben echter een heel gezond hart waardoor ze minder vatbaar zijn voor beroerten en hartaanvallen. Kanker en astma spelen geen rol in het leven van mensen in deze groep.

 

September

Deze groep krijgt in de kinderjaren vaak met neurodermatitis te maken. Dit verdwijnt echter met de tijd. Bovendien hebben personen die in september geboren zijn, minder kans op diabetes, hartziekten of keelontstekingen. Aan de andere kant lijden ze vaker aan maaggerelateerde problemen, bacteriële ademhalingsinfecties en huisstofmijt allergieën.

Oktober

Als je in deze maand geboren bent, ben je nu waarschijnlijk ontzettend sterk. Mensen in deze groep hebben in de kinderjaren vaak te maken met gezondheidsproblemen, waaronder botbreuken, osteoporose en tandbederf. Bovendien komen aderproblemen, astma en andere ademhalingsziekten vaker voor dan gemiddeld. Mensen die in oktober geboren zijn, lijden over het algemeen een lang leven en lopen weinig risico op prostaatkanker, hartziekten en hoge bloeddruk.

 

November

Acute bronchitis, virale infecties, neurodermatitis, neurologische stoornissen en ADHD zijn veel voorkomende problemen voor mensen die in november geboren zijn. Deze groep wordt echter niet getroffen door typische volksziekten zoals obesitas, diabetes, type 2 en hart- en vaatziekten. De meeste mensen die in november jarig zijn, kunnen uitkijken naar een hogere levensverwachting dan gemiddeld.

 

December

Ben je in december jarig, dan heb je vaak last van rode strepen en blauwe plekken. Het risico op letsel is namelijk bijzonder hoog. Psychische abnormaliteiten zoals schizofrenie en manische depressie komen in deze groep ook vaak voor. Personen die in december geboren zijn, leven vaak lang en krijgen meestal geen last van ouderdomsdiabetes en hartziekten.

 

Hond van de maand

 

houseofrespect hond

 

Boerboel

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat de grote, intimiderende Boerboel een uitstekende waakhond zou zijn, en je zou gelijk hebben, maar dit ras staat ook bekend als liefhebbend, kalm en gezinsvriendelijk.

 

Geschiedenis
De naam “Boerboel” komt uit het Afrikaans / Nederlandse woord voor boer en hond en het waren trouwens boerenhonden toen ze door Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika werden gefokt in de jaren 1600. Ze waren nodig om de woning te beschermen en op gevaarlijke dieren te jagen, zoals hyena’s, bavianen, luipaarden en andere grote katten. De kolonisten van Europa brachten grote, sterke honden mee naar Zuid-Afrika, die in de loop van verschillende eeuwen met inheemse gedomesticeerde honden en een verscheidenheid aan andere rassen fokten. Bulldogs en Mastiffs werden ook gebracht door de Engelsen en gekruist met Boerboels, en het diamanten mijnbedrijf van Da Beers importeerde Bull Mastiffs om hun mijnen te beschermen, die ook met Boerboels gefokt zijn om ze te maken tot wat ze vandaag zijn.

 

Grootte
Boerboels zijn grote honden met mannetjes van gemiddeld 24 tot 28 centimeter in de schouder, terwijl vrouwtjes tussen de 22 en 25 centimeter hoog zijn. Boerboels wegen gewoonlijk tussen de 110 en 200 pond, hoewel sommige groter of kleiner kunnen zijn.

 

Persoonlijkheid
Boerboels zijn speels, intelligent en enthousiast om te behagen. Ze zijn het gelukkigst wanneer ze een baan krijgen om te doen, of het nu gaat om hard werken op de boerderij, het bewaken van de waakhond of het voorbereiden op een wedstrijd waarbij ze kunnen pronken met hun behendigheid en kracht. Dit ras houdt van menselijke familieleden, zelfs kinderen, hoewel ze soms behoorlijk overbezorgd zijn. Dezelfde instincten die hen goede waakhonden en beschermers maken, kunnen ze ook fel territoriaal en agressief maken als ze niet goed worden getraind of gesocialiseerd.

 

Zorg
De belangrijkste behoefte van de Boerboel als het gaat om verzorging is om mentaal en fysiek gestimuleerd te worden door oefening en spel. Bovendien is reguliere zorg vrij eenvoudig. Hun nagels moeten ongeveer om de twee weken worden getrimd en hun tanden moeten regelmatig worden geborsteld zoals aanbevolen door een dierenarts. De oren van Boerboels moeten wekelijks worden gecontroleerd op puin en was opbouw en indien nodig worden schoongemaakt om infectie of plaag door ongedierte te voorkomen.

 

Vacht kleur en verzorging
Boerboels hebben korte, rechte overjassen die soepel en glanzend zijn en die hun zachte, dichte onderkleding bedekken. Ze kunnen tinten rood, fawn, bruin, gestroomd of zwart zijn. Sommige hebben vlekken van wit op hun vacht, vooral rond de nek, gezicht en poten, hoewel het als een fout wordt beschouwd als meer dan 30 procent van de vacht wit is. Veel Boerboels hebben donkere markeringen rond hun ogen, mond en neus, en sommige hebben donkere plekken rond hun poten. De vacht verliest een gemiddelde hoeveelheid en vereist niet veel verzorging. Wekelijks borstelen en maandelijks baden zou moeten helpen om de vacht te vangen en de vacht gezond te houden.

 

Kinderen en andere huisdieren
Boerboels houden van hun menselijke families en staan ​​vooral bekend als beschermers van hun kinderen. Dat gezegd hebbende, het zijn grote, speelse honden en kunnen per ongeluk een kind omgooien als het uit de hand loopt. Kinderen moeten ook worden getraind in het omgaan met dieren om incidenten te voorkomen. Geen porren en porren, ongeacht hoe getraind en volgzaam een ​​Boerboel is. Zoals bij elke hond moet de speelduur worden gecontroleerd. Het natuurlijke beschermende instinct van de Boerboel kan ook een probleem zijn wanneer kinderen speelkameraadjes hebben, zoals de Boerboel het spel als agressie kan interpreteren en zijn gezin kan verdedigen. Dat gezegd hebbende, dit is een ras dat bekend staat om het absoluut bewonderen van de menselijke kinderen in het gezin, en je kunt geen betere kinderbeschermer vragen dan een gigantische, behendige Boerboel. Als het gaat om andere honden, Boerboels doen het goed met dieren waarmee ze zijn grootgebracht en in hetzelfde huishouden wonen, maar ze kunnen vrij territoriaal en afstandelijk zijn met onbekende honden. Ze kunnen ook competitief en agressief worden met andere Boerboels van hetzelfde geslacht. Vroege socialisatie kan helpen om de confronterende instincten van het ras onder controle te houden, maar ze kunnen het best geschikt zijn voor een huis waar ze de enige hond zijn.

 

Huishoudelijke tip

 

 houseofrespect huishoudelijke tip

                                                              houseofrespect huishouden a    houseofrespect huishouden b 

 

huishouden

De bank reinigen met bruistabletten kunstgebit.

De bank lijkt wel weer als nieuw!
Met name mensen die een lichte, stoffen bank in de huiskamer herkennen vast de ergernissen van donkere vlekken in de bekleding. Met een sopje is het toch vaak lastig om een stoffenbank goed te reinigen, zonder dat je de donkere vlekken groter maakt. Nu kun je natuurlijk een meubelstuk laten reinigen door een professionele schoonmaker, maar blijkbaar is er nog een veel goedkopere optie!

Zo gebruikte en vrouw uit Australië bruistabletten voor een kunstgebit om haar lichte bank te reinigen.

 

Bruistabletten voor kunstgebitten
De Australische vrouw ontdekte een handige én goedkope schoonmaaktruc om haar bank weer als nieuw te laten lijken. Ze gebruikt namelijk bruistabletten voor een kunstgebit om haar meubel weer schoon te krijgen, zo deelt ze in een besloten Facebook-groep voor schoonmaaktips. Voor slechts 4 dollar kocht de vrouw een doosje met bruistabletten voor kunstgebitten en een lege sprayflacon. Met slechts deze twee dingen ging ze aan de slag en het eindresultaat ziet er werkelijk fantastisch uit!

 

Dit moet u doen
De vrouw vertelt in haar bericht dat ze haar sprayflacon vulde met wat water en hier drie bruistabletten bij in deed. “Toen de tabletten helemaal waren opgelost, spoot ik het middeltje over mijn bank.” Het mengsel liet ze ongeveer vijf minuten intrekken en vervolgens gebruikte ze een afwasborstel om het vuil goed van de stof af te schrobben. Met een droge handdoek haalde ze tenslotte al het vieze water van het meubel af. Zie hier de voor- en na foto van de bank. Met dit geweldige resultaat lijkt de bank wel weer als nieuw! Gaat u deze handige schoonmaaktruc toepassen?

 

                                 Voor                                    Na

                                  bank voor      bank na

Illusie

 

 Houseofrespect illusie

Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of

een onjuist idee van de werkelijkheid.

Een illusie is gewoon gezichtsbedrog        

 

                                        Knipsela                         

Lees de kleur hard op, niet het woord.

 

(Kamer) Plant van de maand

 

houseofrespect plant vd maand

 

Knipsel petunia c

 

Kinderhoekje

 houseofrespect voor de kleintjes b

houseofrespect kleurpotlodenhouseofrespect blokken     

 Print de kleurplaat kleur hem mooi in
en maak er dan een mooie trekpop van.

 

bouwplaat  

 

 houseofrespect buurman en buurman  

 

 

Knutselen

 

 houseofrespect knutselen

                                                                      houseofrespect.knutselen.vlakgom           houseofrespect schaar  

 

Insect van wasknijper

knutsel 1

 

 knutsel 2

 

knutsel stap 1

 

knutsel stap 2

 

knutsel stap 3a 

 

knutsel stap 4 

 

 knutsel stap 5

 

 knutsel stap 6

 

 knutsel stap 7

                     

knutsel stap 8

 

Lang zal ze lezen

 

 houseofrespect lezen is leuk

houseofrespect lezen is leuk 2 

  

meccano 

Meccano

'Opa, wat zit er die doos?' Mijn kleinzoon wees naar een plastic doos waar ooit een slaatje in had gezeten en nadat het was uitgelikt en afgewassen een nieuwe bestemming had gekregen als handig opbergmiddel ter vervanging van een versleten kartonnen doos met Meccano.

Meccano is metalen kinderspeelgoed uit de vorige eeuw waarmee je als kind zelf allerlei technische dingen kon bouwen.

'Daar zitten ijzeren dingen in waarmee je iets kunt bouwen', legde ik summier uit. We moesten met vier kinderen de onderwijsstakingsdag zien te overbruggen en eigenlijk stond dit soort priegelwerk niet op de dag-rol.

Twintig seconden later stond de doos op tafel.

 

Enerzijds omdat mijn kleinzoon zich niet liet afschepen met een voor hem onbegrijpelijk argument en anderzijds omdat ik wel heel nieuwsgierig was naar mijn eigen verleden. Het deksel ging eraf.

'Opa, wat mooi!', riep hij enthousiast.

'Ja hè', zei ik al slikkend. In gedachten zag ik mijzelf na een intensieve sinterklaasavond rond de jaren zestig vorige eeuw aan onze met een formica blad uitgeruste tafel zitten. Het met rode wol geknoopte tafelkleed was door mijn moeder weggehaald en ik had de complete doos Meccano op tafel omgekeerd. Het lag er bezaaid met schroefjes, moertjes, groene en rode ijzeren plaatjes, wielen, stangetjes... kortom een enorme uitstalling aan technische bouwmaterialen...

 

'Hoe moet dat dan opa?', vroeg hij. Ondertussen was ook bengel nummer twee aangeschoven.

'Hoe moet dat opa?'

Tja, zoveel verzoeken om uitleg kun je niet negeren. De jongste twee vermaakten zich ondertussen prima in de neer geplante speeltent zodat ik wel even wat Meccano uitleg kon geven aan de twee boys.

'Kijk mannen, dan steek je dit stangetje door de gaatjes van dit plaatje, drukt er een wiel op en draai je dit schroefje met een schroevendraaier aan totdat die vast zit. Probeer maar.' Ze gingen nu aan de gang en ik maakte aanstalten om de werkplaats te verlaten.

'Opa, het lukt niet.'

'Nee opa, het lukt niet.'

 

Tja, dan nog maar een keer voordoen. Samen met de techneuten in spé bouwden we een auto in elkaar. Tenminste, een plaat met vier wielen en een hoge stang wat wel iets weghad van een hijskraan. Helaas waren de heren nog niet helemaal tevreden met het ontwerp. Ik gaf ze nu allebei een schroevendraaier waarna de auto weer werd gesloopt.

'Gaat het goed hier?', vroeg mij echtgenote.

'Ja hoor oma, we bouwen een auto van ijzer.'

'En hoe gaat het met die andere twee?', vroeg ze vervolgens.

'Gaat prima, ze zitten nog steeds in de tent. Ze spelen met poppen. Er ligt een pop op sterven en ze hebben de complete medische speelgereedschapskist naar binnen gesleept om pop te reanimeren.'

 

'Mooi', zei ze.

'En hoe gaat het met jou?'

'Ik voel geen werkdruk', zei ik met een cynisch lachje.

Ze stak haar tong uit.

'Ik ga zo boodschappen doen. Hou jij de boel in de gaten? Moet ik die twee medisch specialisten meenemen?'

Ik keek naar de tent. 'Nee joh, ze spelen lief. Laat ze maar.'

Ze vertrok en ik verdiepte me weer in het ontwerp van een nieuwe auto. De twee mannekes keken geboeid toe, schroefden hier en daar op aanwijzing een schroefje vast en langzaam maar zeker verrees er een auto die wat weg had van een kruising tussen een T-Ford en een Lada. De T-Ford vanwege het model, de Lada vanwege het instortingsgevaar.

 

Toch voelde ik enige trots en bleef met het puntje van mijn tong uit mijn mond mijn best doen om het steeds een beetje op te leuken.

Ik probeerde er nu ook nog een motortje op de bouwen zodat hij uit zichzelf kon rijden. Dat scheelde mankracht.

'Ik moet plassen', riep een monteur en verdween van de werkbank.

'Ik ook', hoorde ik de tweede monteur vanuit de verte.

Het was best nog een hele klus om de motor in te bouwen. Eerst maar weer de motorkap van de Lada af geschroefd. Nieuwe beugeltjes geplaatst, schroefjes erin, moertjes erop, motor op zijn plaats en kapje er weer op. Testen. Niet goed. Kapje er weer af, ander beugeltje, ander wieltje, moertjes vast. Ik moest erkennen dat het niet zo gemakkelijk was.

Tja, toen de bodemplaat eraf gehaald nadat ik eerst de motorkap had gedemonteerd. Mijn vingers waren eigenlijk iets te dik voor het friemelwerk...

Toen werd de gangdeur opengegooid en verscheen een briesende oma in beeld.

'Ik dacht dat je op zou passen!', riep ze boos.

'Ja, dat doe ik ook. De monteurs moesten plassen en die anderen spelen heel lief in de tent. Ze vermaken zich prima.'

'Ja, inderdaad, ze vermaken zich prima. Bart, al onze vier kleinkinderen lopen zonder jas en op hun sokken buiten in de regen.'

Ik heb de auto door de monteurs laten slopen en me er verder niet meer mee bemoeid.

Bart

Loesje

 

houseofrespect loesje klein

                  

               loesje 1A                          loesje 2A

 

               loesje 3                          loesje 4

 

               loesje 5                           loesje 6

                                                                                                                                                      

Mandala

 

 

houseofrespect glitter mandala

                                                                                                     houseofrespect potloden21houseofrespect puntenslijper

                                               

Een Mandala inkleuren is een vorm van meditatie en kan

rustgevend zijn, door concentratie kan je je geest leeg maken.

Het helpt je om jouw innerlijke kracht te vinden.

Kleur de Mandala in één richting en van buiten naar binnen.

Hierdoor werk je onbewust naar je eigen middelpunt toe.  

    

 mandala zwanenmeer 1

Moppentrommel

 

houseofrespect moppentrommel a         

  

Met haar baby van zes dagen op de arm stapte Annie de bus op. "Dat is de lelijkste baby die ik ooit heb gezien!" zei de chauffeur, waarop Annie woedend achter in de bus plaatsnam. De man naast haar vroeg wat er aan de hand was. "De chauffeur was onbeschoft tegen me!" klaagde Annie. "Schandelijk," zei de man. "Chauffeurs moeten altijd beleefd blijven." "Ik denk dat ik hem meteen maar even een lesje ga leren," zei Annie. "Prima idee," zei de man. "Ik houd zolang wel uw aapje vast."

 ****

Een vrouw werd gearresteerd voor winkeldiefstal. Toen ze voor de rechter stond, vroeg die haar: "Wat heeft u gestolen?" De vrouw antwoordde: "Een blik perziken." Toen de rechter haar vroeg waarom ze dat had gestolen, zei ze dat ze honger had. Toen vroeg de rechter hoeveel perziken er in het blik zaten en de vrouw antwoordde: '6.' 'Dan geef ik u 6 dagen gevangenisstraf', zei de rechter. Plotseling stond de man van de vrouw op en verzocht te mogen spreken. De rechter stemde toe en de man zei: 'Ze heeft ook een blik doperwten gestolen!'

 

mop d

 

Nostalgie

 

houseofrespect nostalgie 


houseofrespect jukebox 

 

snelkookpan

Snelle snelkookpan

Er werd vroeger heel wat afgekookt met de snelkookpan.

Toch waren er aardig wat huisvrouwen die de pan voor

geen goud durfden aan te raken.

 

De snelkookpan

ook wel hogedrukpan, is een uitvinding van Denis Papin in 1679. Door water te koken in een hermetisch afgesloten pan ontstaat er een hoge druk waardoor er een hoge temperatuur van ongeveer 120 graden bereikt kan worden in plaats van de gemiddelde 100 graden. Deze handige uitvinding werd vanaf 1809 tot aan 1905 gebruikt door de conservenindustrie door in heel grote hogedrukpannen voedsel te koken zodat het langer houdbaar bleef.

Alfred Vischler

Introduceerde in New York City de Flex-Seal Speed Cooker, een snelkookpan voor de consument. Zijn pan werd zo’n doorslaand succes dat menig Europese fabrikant met een eigen versie op de markt kwam. Ook in ons land werd de huisvrouw vanaf de jaren vijftig op de huishoudbeurs verleid tot de aanschaf van de energiezuinige hogedrukpan. Merken als Fissler en Tomado beloofden een bereiding van heerlijke bouillons, zacht gestoomde visjes en knapperige groenten. Zelfs het meest taaie stuk vlees kon worden omgetoverd tot super mals suddervlees in slechts twee derde van de tijd.

Snert tegen het plafond

Hoe tijdbesparend het ook was. Heel wat dames vonden het behoorlijk eng wanneer de opgebouwde stoom luid sissend de pan verliet. Horrorverhalen over ontploffende pannen vol met snert tegen het keurige witte keukenplafond deden de verkoopcijfers dan ook geen goed. Zo adverteerde Tefal in de jaren tachtig zelfs met de slogan: ‘Wie is nu nog bang voor de snelkookpan?’. Men kon de Tefal Maître twee weken uitproberen met een niet-goed-geld-teruggarantie. Tegenwoordig is de snelkookpan weer helemaal ‘hot’. Er is zelfs een app waarmee men lekker lui vanaf de bank kan kijken wanneer het eten klaar is en kan zien of de temperatuur aangepast moet worden.

Bron:

GT Rovers 

Opgroeien in een groot gezin

 

Groot gezin 

21 dingen die je herkent als je opgroeide in een groot gezin

 

Met veel zijn is veel delen

Speelgoed was nooit van jou alleen. Net zoals al de rest dat in huis stond. Wou je een spel spelen op de computer? Dan was er soms een wachtrij van wel drie uur. Stond er een lekker toetje in de koelkast? Je zag het als een time lapse van smeltende gletsjers binnen de minuut slinken.

 

Er is altijd wel iemand thuis

Wanneer je met veel bent, is er altijd wel iemand thuis. En als je ouders ‘s avonds het huis verlieten om naar vrienden te gaan, konden de oudere kinderen babysitten op de jongere.

 

Alleen zijn is vreemd

In de extreem uitzonderlijke gevallen dat toch iedereen het huis uit was behalve jij, bijvoorbeeld wanneer je ziek was tijdens een familiefeest, slaat de eenzaamheid onmiddellijk toe. Je hoort opeens het huis kraken, de wasmachine draaien, de kraan lekken,… Een zeer bevreemdende situatie. Meestal compenseerde je die stilte door de tv of radio luid te zetten

 

Gezinskortingen!

Het grootste voordeel aan een groot gezin zijn uiteraard de gezinskortingen. De kassier van het zwembad of aan de entree van de Efteling keek dan ook met grote ongelovige ogen wanneer je moeder verkondigde dat jullie één gezin zijn

 

giphy

 

Een schema voor de badkamer

Met z’n allen achter de spiegel staan was een organisatorische en logistieke ramp die ten alle tijden vermeden moest worden. En wanneer je als vijfde van de ochtend in de douche kroop, was de kans groot dat het warm water halverwege op was. Er moesten afspraken gemaakt worden over badkamertijd.

 

Je kleren zijn zelden nieuw

Het oudste kind van een groot gezin heeft een bevoorrechte positie. Hij of zij heeft de eerste keuze wat betreft kleding. De rest is gedoemd zich te schikken naar deze stijl en smaak. Kocht jouw oudere zus ooit een lelijke trui? Dan kon je er zeker van zijn dat hij vroeg of laat in jouw kledingkast belandde. Zo werden kleren van generatie tot generatie doorgegeven. Tot jouw grote frustratie.

 

Lawaai is deel van het huis

Met velen zijn is druk. De ene zus hangt voor de tv, de andere probeert al zagend iets gedaan te krijgen van je ouders, en vanuit een andere kamer weergalmt loeiharde metal muziek van je zusje die in haar puberteit zit. Lawaai is een altijd aanwezig achtergrondgeluid in je leven geworden. Je hoort het eigenlijk niet meer. Wanneer je bij een vriend(in) thuis bent die enig kind is, voelt de stilte erg akelig aan.

 

meisje

 

Je bent zelfstandig op je 6e

Ouders die hun kinderen helpen bij hun huiswerk, het klinkt als een mythe. Bestaan ze echt? In een groot gezin was er daar geen tijd voor. Net zo min was er de tijd om iedereen naar zijn of haar gewenste hobby’s te vervoeren. Je leerde al snel carpools met de ouders van vriendjes te regelen, of gewoon zelf te fietsen.

 

Familiale bekendheid

“Ben jij niet de zus van …”, je familie is algemeen bekend in het dorp. En het antwoord is altijd ‘ja’.

 

Feesten zijn ook echt feesten

Oudjaar vieren met z’n allen, dat was gezellig. Dat betekende een lange volle tafel, waarbij de kroketten door zes verschillende paar handen gingen vooraleer ze jou bereikten. Een gezellige drukte.

 

vergeten

 

Er wordt wel eens iemand vergeten…

Voor buitenstaanders lijkt het absurd, maar iedereen die opgroeide in een groot gezin heeft wel zo’n verhaal: je gaat ergens met het gezin naartoe en onderweg merk je dat jullie niet compleet zijn. Eenmaal terug thuis blijkt het jongste schaapje van het gezin nog nietsvermoedend voor de televisie te zitten. Home Alone leek jullie niet zo’n gek verhaal.

 

Hoezo, eigendom?

Ja, hoezo? Een eigen kamer leek voor jou een gigantische luxe.

 

Maaltijden zijn wedstrijden

Je moeder kookte militaire proporties, zoals dat hoort wanneer je een leger te voeden hebt. En dan was het ieder voor zich. Wie niet snel genoeg was, moest het doen met één portie.

 

Je moeder roept alle namen behalve de jouwe

En dan keek ze je een aantal trage seconden aan met een diep gefronst voorhoofd. Wenkbrauwen naar beneden, mond half open. Een gezicht als een groot vraagteken: ‘hoe heb ik jou nu weer genoemd?’. Uiteindelijk schiet je naam haar weer te binnen en roept ze die, gevolgd door een opgeluchte zucht.

 

Je smeedt bondgenootschappen in je gezin

Soms was dit de enige manier om te overleven. Je wilde stiekem uitgaan, maar dat was onmogelijk met een zus die op twee meter van je in dezelfde kamer sliep. Je moest haar noodzakelijk betrekken in jouw snode plannen. “Niets tegen mama zeggen,” was een veel gebruikte zin binnen je kartel.

 

De familieauto is een bus

En in tegenstelling tot op de echte bus, waren de plaatsen helemaal vanachter het minst begeerd. Niemand wilde daar zitten. Daar, wat praktisch de koffer betekende, en waar beenruimte niet bestond.

 

Kerst is een dure grap

Voor iedereen een cadeautje kopen liet jouw budgettaire situatie je niet toe. Al snel schakelden jullie over op een systeem van secret santa, al gebeurde het hier ook wel eens dat er iemand per ongeluk niet bij zat, of vergeten werd…

 

Privacy is een luxe

In jouw wereld was het doodnormaal dat je broer of zus gezellig op de toilet zit, zijn behoefte doet, terwijl jij in bad ligt. Een leuk moment om bij te praten was dat dan. Pas later vertelt je eerste lief je dat dit behoorlijk apart is.

 

Hele families die vrienden zijn

De ouders van een vriendje van je oudere broer zijn goed bevriend geworden met jouw ouders. Bijgevolg brengen zij heel hun gezin mee wanneer ze komen eten, en wordt jij bevriend met hun jongere dochter, enzovoort. Hele gezinnen werden bevriend met jouw gezin, want er was altijd wel iemand ongeveer even oud als de broer van het vriendje.

 

Je vloog pas voor het eerst toen je… oud was

Verre vliegvakanties waren onmogelijk voor wie opgroeide in een groot gezin. Jullie gingen wellicht met z’n allen naar een camping in Zuid-Frankrijk. Bijgevolg was je al bijna twintig toen je voor het eerst in een vliegtuig zat.

 

giphy 5

 

Alleen wonen is raar!

Wanneer je dan toch de leeftijd bereikt dat je alleen gaat wonen, besef je hoe leeg en raar dat is. Je mist de gezellige drukte. En vooral je mist je broers en zussen! Alle gekheid op een stokje.

 

Puck's gedicht

 

 

houseofrespect puck

Puck

 

puck 

Bewondering

Wat als...de zon nooit meer zal schijnen de wolken verdwijnen...

Wat als het gras nooit meer zou groeien...gedaan met snoeien

Wat als het gemis niet te bevatten valt...de strijd wordt af geknald

Wat als het nooit meer morgen wordt...het leven ingekort..

Het bestaan ophoudt...niets meer kleurt...het ondenkbare gebeurt!

Tjaaaa Wat Alssss...Geen angst meer voor...Wat als !!

Angst moet nog komen en " Het "...blijft gewoon stromen

Lach Leef en bewonder!! Bewondering!!!

 


 

Meer gedichten lezen van Puck?

houseofrespect puck boekje 

Bestel het gedichtenbundeltje "Daar gaat zij..." via de groene knop.

Vermeld uw adres, postcode, woonplaats en aantal.

De prijs bedraagt € 19.95 inclusief verzendkosten.

Maak het desbetreffende bedrag over op

NL71INGB0001234910 t.n.v. G. Seitzinger te Den Haag.

Na ontvangst van uw betaling sturen wij u het bundeltje z.s.m. toe.

Klik op de button

button groen

Puzzelhoekje

 

houseofrespect puzzelhoekje

Klik op de button en los de puzzels  op.

button groen

 

Quiz

 

houseofrespect quiz

Klik op de button en speel de Quiz

button groen

 

Recept

 

 houseofrespect recept van de maand

                                                                                                   houseofrespect koken a

                                                                                                                   houseofrespect koken b          

Mexicaanse tortillasoep met kip

4 personen

 

INGREDIENTEN

400 g kipfilets

60 g fijne polenta

zout en peper

1 rode ui

2 tenen knoflook

1 rode peper

2 el neutrale olie

1 tl gemalen komijn

1 el rietsuiker

1 liter kippenbouillon

2 blikken tomatenblokjes à 400 gr

1 limoen

1 avocado

1 klein bosje koriander

2 handenvol tortillachips

 

Mexicaanse Tortillasoep met kip

 

BEREIDINGSWIJZE                                                                                                               

Pel en snijd de knoflook in plakjes.

Pel en snipper de ui 

Snijd de rode peper in ringetjes.

Verhit de olie in een (soep)pan. Fruit hierin de ui, knoflook en de helft van de rode peper met wat zout 10 minuten op zacht vuur. Voeg de komijn toe en bak even mee.

Voeg de rietsuiker, polenta, bouillon en tomatenblokjes toe. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.

Leg de kipfilets in de soep en draai het vuur omlaag. Pocheer de kip in 15-20 minuten zonder deksel gaar. Schep de kip uit de soep, controleer of het vlees vanbinnen ook echt gaar is en zo niet, pocheer de kip een paar minuten langer.

Rasp intussen de limoenschil en snijd de limoen daarna in partjes. Snijd het avocado vruchtvlees in plakjes, besprenkel met wat limoensap en bestrooi met zout en peper. Hak de koriandersteeltjes fijn en de blaadjes grof.

Trek met 2 vorken het kippenvlees in rafels. Proef en breng de soep evt. op smaak met wat extra zout.

Pureer de soep, schep in de borden en leg er wat kip in. Serveer de soep met de tortillachips, avocado, koriander, chilipeper en limoen partjes.

Eet smakelijk!

 

Toon

 

houseofrespect toon

houseofrespect toon 

citaten 

Alleenstaande dame zoekt zittend beroep.

Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst.

Liefde is op weg zijn naar: jezelf te vinden in elkaar.

Gevoel voor humor begint bij gevoel voor verdriet.

Als je iets weet, maar het dringt niet tot je door,
dan weet je eigenlijk niets

Tuinieren

       

                                                                   houseofrespect tuinieren

 houseofrespect tuin a   

    tuin voorblad

De zomer begint officieel pas op 21 juni, maar op een zonnige dag heb je ook begin juni al een zomers gevoel. In deze handige tuinkalender vindt u klusjes die u deze maand kunt doen.

 

tuin sering a 

 

Snoeien van sering

Knip uitgebloeide takken in de zomer of het najaar terug, maar laat jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien. Wordt een sering niet gesnoeid dan kan de struik op den duur erg hoog worden en aan de onderkant kaal. De bloemen zitten helemaal bovenin en zijn vaak moeilijk te zien. Heeft u al een oude struik in de tuin die te groot is dan is het als noodmaatregel mogelijk om alle stammen zo’n 30-50 cm boven de grond af te zagen. U kunt ook steeds een gedeelte van de takken terug knippen gedurende 3-5 jaar.

Knip uitgebloeide bloemtrossen in de zomer weg tot op het eerste zij takje.

Vaste planten in de tuin

Vaste planten brengen sfeer in uw tuin. Ze zijn kleurrijk en daarom goed met elkaar te combineren. Deze planten zijn tuinplanten die in het voorjaar beginnen met bloeien en zomers uitbloeien tot prachtige creaties. In het najaar sterven ze af om de winter ondergronds te spenderen. Naast deze soort, is er ook de groenblijvende vaste plant die het hele jaar door groen is. Tenzij er een andere maat is aangegeven, worden de vaste planten geleverd in een P9. Dit is een potje van 9x9 cm. Geef de vaste plant de tijd om uit te groeien. Plant de vaste plant in een ruim gat en verbeter de grond met bijvoorbeeld Vivimus om ze een goede start te geven. Geef na het planten voldoende water en blijf voorlopig water geven als er een droge periode volgt. Veel vaste planten kunt u na de bloei in juni terug knippen voor een tweede bloei.

 tuin planten steun

 

Planten steunen met zware bloemen

Sommige planten groeien zo snel en hebben zulke zware bloemen dat de stengels het op een gegeven moment niet meer houden. Om om knakken van de stengel te voorkomen kun je ze aanbinden. Gebruik hier het liefst per stengel een apart tonkinstokje voor. Plaats het stokje achter de stengel, dan valt het minder op en bind de stengel op een paar punten aan met zacht touw, tuin raffia of met een kunststof klemmetje.

Bloemen die toch geknakt zijn, kun je nog in een vaas zetten, zodat je er binnen van kunt genieten

Water voor planten in pot

Planten in pot moet u regelmatig water geven. Regenwater komt lang niet altijd bij de plant, omdat het blad als een paraplu werkt en het regenwater zo niet bij de potgrond komt. Potten, zowel hoog als laag geplaatst, zijn makkelijk water te geven met een speciaal opzetstuk voor de tuinslang. De broeskop aan een metalen staaf kan tussen de planten door gestoken worden, zodat u ook bij de potten kunt die achteraan staan. Het is aan te raden eenjarigen en rijk bloeiende vaste plant regelmatig plantenvoedsel te geven, dit gaat handig door het in een gieter door het water te mengen.

Net als mensen hebben planten water en voeding nodig. Vooral in de warme en droge zomermaanden kan er aardig wat tijd zitten in water geven. Vooral als u een terras vol potten hebt is sjouwen met een zware gieter niet ideaal. Besteed daarom liever één keer wat tijd aan het plaatsten van een haspel met tuinslang. Dat scheelt in de loop van de zomer erg veel werk. Over het algemeen geldt dat het beter is om eens in de week veel water te geven en niet elke dag een beetje.

 

tuin wilde scheuten 

 

Scheuten uit onderstam of wortels

Als deze wilde scheuten de kans krijgen om door te groeien, raakt de mooie roos die je gekocht hebt helemaal overwoekerd. Vooral bij stamrozen komt het regelmatig voor dat er vanuit de stam een scheutje gaat groeien, dit kan ook vanuit de wortels gebeuren. Ook bij klimrozen en struikrozen kunnen er wilde scheuten vanuit de wortels groeien.

Neem de scheut meteen weg door hem zo dicht mogelijk bij de stam weg te trekken. Niet knippen, want dan zal de scheut waarschijnlijk weer uit gaan lopen.

 

 tuin hagen

 

De beukenhaag snoeien.

De periode eind mei tot half juni is een goede tijd om een beukenhaag te knippen, de haag blijft dan mooi dicht en compact.

Hoe snoeit u een beukenhaag.

Knip liever niet in de volle zon, het blad kan dan ‘verbranden’ en bruin worden.

Door van onder naar boven te knippen valt het knipsel gemakkelijk op de grond. Legt u een zeil voor de haag dan is het afgeknipte blad eenvoudig op te vangen.

Hagen worden vaak taps gesnoeid, zo krijgen ze ook aan de onderkant voldoende licht. Op een lichte plek kunt u ze ook gewoon recht knippen.

Laat een haag liever niet al te hoog groeien, het is handig als u zonder trap de bovenkant nog kunt knippen.

Bij een zeer hoge haag is een verlengde motorheggenschaar praktisch.

Zei mijn moeder altijd

 

Wijsheden moeder mama uitspraken

Wijsheden van je moeder…

Natuurlijk had je zelf heerlijke uitspraken als kind, maar wat was je moeder eigenlijk toch een wijze vrouw. Steeds maar weer had ze antwoord op de belangrijkste punten in jouw jonge bestaan. Je kwam vroeger al vrij snel tot de conclusie: “Wow, die vrouw is slim!”

 

Alles waar ‘te’ voor staat is slecht, behalve tevreden

Een klassieker. Hiermee bedoelde je ouders dat je niet te veel mocht snoepen, drinken of roken. Wel verwarrend, dat ze dan soms ook zeggen: “Eéntje is geentje.”

 

Wie met weinig tevreden is, is gelukkig met veel

Dit kreeg je te horen als je te veel had lopen zeuren. Een schoolvriendje had een nieuwe boekentas gekregen waar jij jaloers op was, en dus wilde je er ook zo eentje. En dan gaf je moeder dit vreemde antwoord. Vandaag begrijp je het gelukkig wél.

 

Een nee heb je, een ja kan je krijgen

Absoluut een van de beste wijsheden van je moeder. Wees niet ontmoedigd door de situatie, en probeer! Wie weet, lukt het toch. Want wie niet waagt, die niet wint. Zo leerde je moeder je op te komen voor jezelf.

 

Het is vanzelf gekomen, ‘t zal ook wel weer vanzelf overgaan

Schreeuwde je voor door omdat je een verkoudheid had opgelopen, dan kreeg je het zalvende advies: ‘Het is vanzelf gekomen, ‘t zal ook wel weer vanzelf overgaan.’

  

De kip komt niet gebraden in je mond gevlogenh

Wanneer je Hotel Mama te vanzelfsprekend nam, kreeg je dit te horen. Wil je een dure gsm of nieuwe kleding? Werk er dan maar voor. Luxe komt niet vanzelf. En zo stoomde je moeder je met haar wijsheden klaar voor de toekomst.

 

Heb je geen zin? Dan maak je zin

Een levensraad die bijna alle ouders aan hun kinderen meegaven. Met andere woorden: niet lui maar productief zijn.

 

Van korstjes krijg je borstjes

Vandaag twijfel je nog altijd aan deze pseudowetenschap. Zit er effectief borstgroeimateriaal in een broodkorst? Je neemt het zekere voor het onzekere en eet ze toch maar op.

 

Van korstjes leer je fluiten

Van korstjes eten kwam alleen maar goeds, zo blijkt.

 

Dan eet je maar voor de honger die nog komt

Wanneer je aan tafel zat zonder honger, kreeg je dit te horen. Jezelf volproppen was de enige optie.

 

Aan tafel geen honger hebben was uit den boze. Wat zei jou mama allemaal als je niet wilde eten? Iets over de ‘kindjes in Afrika’ misschien?

 

De kindjes in Afrika hebben geen eten

Nog zo’n moederlijke wijsheid die je te horen kreeg wanneer je aan tafel geen hap door de keel kreeg. Je moeder wilde geen voedsel verspillen. De vergelijking met de kindjes van Afrika was een patstelling. Niets zieliger dan de beelden die je als kind zag van Somalische kindjes met hongerbuikjes. Je at braaf je bord leeg…

 

Als je honger had, kreeg je overigens hetzelfde argument: “Jij hebt helemaal geen honger! In Afrika, daar hebben ze pas honger!”

 

Morgen is er weer een dag

Was je verdrietig, teleurgesteld of nog veel te energiek tijdens bedtijd? Dan was er morgen weer een dag. Een herkansing voor wat die dag niet lukte, of net een mogelijkheid om nog zo’n leuke dag te beleven. Een van de vele wijsheden van je moeder die je niet kan tegenspreken.

 

                                                              

 totziens21

 

Plaats reactie